El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha defensat que cal esperar "dues o tres setmanes" des de l'aplicació de les restriccions que empara l'actual estat d'alarma abans de decretar un confinament domiciliari. En roda de premsa aquest dimecres a la tarda després de la reunió del Consell Interterritorial de Salut, Illa ha mantingut que "de moment" no contempla confinar als domicilis i ha remarcat que per actuar amb "rigor" cal deixar passar "un termini de dues o tres setmanes" per avaluar les mesures. El ministre de Sanitat ha subratllat que les restriccions actuals ja són "molt potents i dràstiques" i ha confiat que si es compleixen, "les coses en principi han de funcionar".

"Cal ser estrictes en l'avaluació de les mesures i donar-nos temps suficient per veure que fan efecte", ha dit Illa, que ha insistit que per ser "rigorós" cal deixar passar "dues o tres setmanes". "Requerim el temps necessari per anar veient el resultat" de les mesures actuals, ha reiterat.

Així ho ha traslladat Illa a les autonomies, una part de les quals ha demanat el confinament domiciliari o estar preparat per la possibilitat de decretar-lo. El ministre de Sanitat ha respost que per ara no contempla confinar als domicilis.

A tall d'exemple, Illa ha dit que per veure els efectes del tancament de bars i restaurants a Catalunya cal esperar aquestes dues o tres setmanes, ja que després de només uns quants dies no es pot valorar l'efecte que ha tingut.

Set dies amb les mesures

D'altra banda, Illa ha explicat que s'ha acordat que "amb caràcter general" les mesures han de tenir una durada mínima de set dies. Tanmateix, el ministre de Sanitat ha avalat no complir-ho quan hi hagi una "situació epidemiològica concreta" que, a parer d'alguna autonomia, aconselli prendre mesures en dies no consecutius.

D'aquesta manera, Illa evita la confrontació amb Madrid que va decidir confinar perimetralment només durant els tres dies dels ponts de Tots Sants i de l'Almudena. Aquest tipus de mesures amb durades diferents s'hauran de "valorar conjuntament" en una reunió bilateral amb l'autonomia en qüestió.

Sobre la decisió d'allargar els tocs de queda més enllà del 9 de novembre, Illa ha dit que la qüestió està en mans dels presidents autonòmics però ha confiat que prendran les mesures que siguin adequades a la situació epidemiològica.

Vacuna a finals d'any o principis del que ve

Illa ha insistit que la previsió és que hi hagi una vacuna "fiable i eficaç" contra el coronavirus a finals d'aquest any o principis del que ve. El ministre de Sanitat ha remarcat que poden haver-hi incidències però ha mostrat "confiança" en la ciència i la indústria farmacèutica.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus