El Govern de coalició negocia al Congrés dels possibles canvis que poguessin tenir els pressupostos generals de l'Estat de 2021 per tal d'aconseguir suports suficients en la seva votació final, i sempre que els comptes superin almenys les cinc esmenes a la totalitat.

Vox, Coalició Canària, JxCat i Fòrum Astúries van confirmar que registraran avui les seves esmenes a la totalitat i és molt probable que el PP també dugui a terme la seva després d'haver criticat durament uns comptes que en la seva opinió prolongaran la crisi econòmica.

ERC decidirà avui la seva posició en el debat que tindrà lloc la setmana que ve al ple de Congrés, tot i que va advertir que no donarà suport uns pressupostos que estiguin pactats amb Ciutadans.

No obstant això, tot i que la formació republicana presenti una esmena a la totalitat és molt poc probable que el pressupost decaigui i prosperin els vetos ja que els socis que van donar suport a la investidura de Pedro Sánchez sumats als 10 diputats de Ciutadans aconseguirien -en absència d'abstencions- majoria suficient perquè els comptes segueixin la seva tramitació.

Per la seva banda, la portaveu parlamentària de JxCat, Laura Borràs, va assenyalar que la seva esmena a la totalitat és un «toc d'atenció» ja que «no són uns bons pressupostos per a Catalunya», i va afirmar que «seria irresponsable donar un sí acrític» als comptes de l'Estat, després que els quatre diputats del PDeCAT no vetin el pressupost.

Garantir suports

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i el secretari d'Estat de Drets Socials i dirigent econòmic de Unides Podem, Nacho Álvarez, van reiniciar ahir al Congrés dels contactes amb els partits polítics per garantir-se suports suficients.

No obstant això, ERC va deixar clar que no estarà en uns comptes amb Ciutadans perquè són radicalment oposats en matèria econòmica i social i fonts del partit van assenyalar a EFE que no acceptaran que per exemple s'elimini la pujada de l'impost del dièsel. «Amb Ciutadans, no. Hauran de triar», assenyalen les mateixes fonts, ja que la formació taronja ha valorat que la reunió amb Hisenda hagi estat «constructiva» i fins i tot hagin acceptat estudiar una ajuda directa a fons perdut per a autònoms i pimes amb menys de 50 treballadors i amb pèrdues del 50% dels ingressos. Unes ajudes que rondarien els 7.700 milions d'euros i que Ciutadans veu com un pas més en la negociació pressupostària, de la qual no està disposat a sortir sota cap concepte ni tampoc caure en trampes ni en provocacions de Podem o ERC per apartar-los. De moment Montero va assenyalar després de les trobades que va mantenir ahir al matí que cap partit vetarà els comptes i va tenir el suport no només de Cs sinó també de Nova Canàries i Compromís, ja que amb Més País, EH Bildu i amb el BNG s'hi va reunir posteriorment. El PNB, després de confirmar ahir que no registrarà esmena a la totalitat, va decidir no acudir a aquesta ronda perquè entén que aquest tipus de reunions només busquen «una foto» i va puntualitzar que les seves trobades continuen amb discreció. Compromís i Terol Existeix van valorar els comptes, que veuen millorables, mentre el portaveu de la formació valenciana, Joan Baldoví, va assenyalar que hi donarà suport si augmenten les inversions en Rodalies.