El vicepresident amb funcions de president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha celebrat la victòria de Joe Bide com a president dels EUA: "Finalment es confirma la derrota del populisme, les mentides i els murs de Donald Trump. Incompatible amb la necessitat d'avançar cap a un món de fraternitat, llibertat i progrés", ha publicat Aragonès a Twitter. El també coordinador general d'ERC ha afegit que "queda molt camí" i també "molt per reflexionar". Biden ha guanyat les eleccions nord-americanes després d'un recompte molt ajustat qüestionat per Trump. El demòcrata s'ha imposat a l'estat de Pennsilvània i la premsa nord-americana li ha concedit la victòria.

Pere Aragonès però, ho ha estat l'únic en reaccionar a la victòria electoral de Joe Biden. Des de la coneixença de la notícia tot el sector polític nacional i europeu ha alçat la veu per felicitar el nou president i donar missatges de conciliació i cohesió entre paísos.

A continuació, algunes de les reaccions més destacades dels resultats de les eleccions d'Estats Units:

Puigdemont, Ponsatí i Comín esperen que el futur president "sigui ferm en la defensa dels drets humans arreu del món"

Els eurodiputats de Junts, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, confien que la victòria de Joe Biden a la Casa Blanca serveixi per "enfortir" les relacions entre la Unió Europea i els Estats Units en els propers anys. En una piulada, els eurodiputats asseguren que "les democràcies sempre han de ser les millor aliades de les democràcies". "Desitgem que el nou president sigui ferm en la defensa dels drets humans arreu del món", afirmen.

El president del govern espanyol desitja sort al demòcrata i a la seva vicepresidenta

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha felicitat a Joe Biden per la seva victòria en les eleccions als Estats Units. Ho ha fet amb una piulada a Twitter. "El poble americà ha escollit el seu 46è president" ha apuntat, desitjant sort a Biden i a la seva vicepresidenta, Kamala Harris. En aquest sentit, també ha volgut apel·lar a les relacions institucionals entre els EUA i l'estat espanyol. "Estem preparats per cooperar amb els Estats Units i afrontar junts els grans reptes globals".

El vicepresident del govern espanyol assegura que "segueix sent un enorme perill a Amèrica i Europa"

El vicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias, ha celebrat la victòria de Joe Biden com a president dels EUA. "Es confirma que Trump ha perdut les eleccions" ha apuntat a través d'una piulada a Twitter, on també ha assegurat que és "una bona notícia" pel planeta, ja que l'ultradeta global "perd el seu actiu polític més important". Això sí, Iglesias també ha alertat del perill que aquesta mateixa corrent no accepti el resultat electoral. "L'ultradreta només accepta la democràcia si guanya" un fet que, opina, suposa un enorme "perill" per Amèrica i Europa.

Els socialistes denuncien que el mandat de Trump s'ha caracteritzat per una "greu polarització" i "tensió social"

El Partit Socialista de Catalunya (PSC) creu que un canvi de govern als EUA serà "positiu" i donarà pas a un projecte polític més "progressista". Així ho han apuntat en un comunicat, on han desitjat "sorts i encerts" a Joe Biden i Kamala Harris. "El paper que han jugat els joves i les minories en la derrota de Trump haurà de tenir un pes en les prioritats polítiques de la nova administració" han assegurat, recordant també que "la mobilització de les dones ha estat clau en la victòria dels demòcrates".

Europa, al costat de Biden

Els líders d'Irlanda, Bèlgica, Grècia i Malta han estat els primers a Europa en felicitar Joe Biden per la seva victòria en les eleccions als Estats Units. El primer ministre irlandès Micheál Martin ha celebrat el triomf del demòcrata que veu com un "veritable amic". "Espero treballar amb ell en els pròxims anys i rebre'l quan les circumstàncies ho permetin", ha dit Martin a Twitter. Els líders de Malta i Lituània també han felicitat els demòcrates. Per la seva banda, els ministres d'exteriors d'Espanya, Itàlia Alemanya han reaccionat a les xarxes socials al triomf de Biden. "Treballarem junts", ha assegurat la ministra espanyola d'Exteriors, Arancha González Laya.

Twitter s'ha omplert en l'última hora de felicitacions als guanyadors de les eleccions als EUA, Biden i Harris. D'entre les primeres, la del primer ministre belga, Alexander de Croo. "Això il·lustra la vitalitat de la vida política nord-americana i la seva democràcia", ha constatat. També ha felicitat la vicepresidenta electa Kamala Harris per ser la primera dona a arribar a aquest càrrec. "Serà un exemple increïble i un model a seguir per a les noies d'arreu del món, demostrat que homes i dones tenen els mateixos drets i oportunitats", ha defensat de Croo.

"Joe Biden ha estat un veritable amic per a Grècia i estic segur que amb aquesta presidència les nostres relacions es reforçaran", ha assegurat el primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis.

Per ara, el primer ministre d'Eslovènia, Janez Jansa, ha estat l'únic que no ha celebrat la victòria de Biden i, de fet, ha mostrat els seus recels pels resultats. "Els tribunals encara no s'han pronunciat i, tanmateix, han declarat un guanyador", ha afirmat. Jansa es va avançar dimecres felicitant el president Donald Trump quan el recompte encara estava en marxa.Macron, a Biden i Harris: "Hem de fer molt per superar els reptes actuals, treballem plegats!"

El president francès, Emmanuel Macron, ha felicitat aquest dissabte als guanyadors de les eleccions nord-americanes, Joe Biden i Kamala Harris, i els ha dit que tots plegats tenen molta feina a fer "per superar els reptes actuals". "Treballem plegats", els ha demanat, després del convuls mandat de Donald Trump, durant el qual les relacions amb França i, en especial, amb la Unió Europea, s'han deteriorat. El primer ministre portuguès, António Costa, ha dit que el seu país treballarà amb la nova presidència dels EUA per "reforçar les relacions transatlàntiques i cooperar en temes globals com el canvi climàtic, la defensa de la democràcia i la seguretat internacional".Johnson felicita Biden i Harris i recorda que els EUA són el "l'aliat més important" del Regne Unit

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha felicitat aquest dissabte al president-electe dels Estats Units, Joe Biden, i la seva número dos, Kamala Harris, que s'han imposat a l'equip de Donald Trump i Mike Pence a les eleccions. En un comunicat, Johnson ha destacat "la fita històrica" de Harris, que es converteix en la primera dona vicepresidenta dels Estats Units. El primer ministre britànic ha defensat que els EUA són "l'aliat més important" del seu país, i ha demanat treballar plegats en "prioritats compartides" com el canvi climàtic, el comerç o la seguretat.

La Unió Europea felicita Biden i espera "intensificar" la cooperació amb Washington

Els líders de les institucions europees han felicitat Joe Biden per la seva victòria en les eleccions als Estats Units. "La Comissió Europea està disposada a intensificar la cooperació amb la nova Administració i el nou Congrés per fer front als reptes urgents", ha assegurat la presidenta de l'executiu europeu, Ursula Von der Leyen en un comunicat. Després de quatre difícils anys amb Donald Trump a la Casa Blanca, Von der Leyen confia col·laborar amb Washington per combatre la pandèmia i el canvi climàtic, així com per "reformar el sistema multilateral". El president del Consell Europeu Charles Michel també ha felicitat Biden pel triomf electoral. "Estem disposats a col·laborar amb el president electe", ha dit en un comunicat.

Michel ha assegurat que la UE seguirà el procés per certificar els resultats als EUA i que esperen "aviat" l'anunci oficial del guanyador.

Per la seva banda, el president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha desitjat "el millor" a Biden. "El món necessita una forta relació entre Europa i els Estats Units, un rellançament de les relacions transatlàntiques", ha defensat el socialdemòcrata italià.