El cap de l'Estat Major de les Forces Armades britàniques, el general Nick Carter, ha advertit que el perill que es produeixi una nova guerra mundial és molt real a causa del context de crisi econòmica provocada pel coronavirus.

"Existeix el risc que hi hagi una nova guerra mundial si els conflictes actuals de menor escala es descontrolen atraient a més països i armes", ha afirmat Carter en una entrevista amb la cadena Sky News. "Si hi ha una escalada, s'implica més gent, més armes i abans que es pugui contenir s'arriba a una guerra total oberta", ha advertit.

En particular s'ha referit a la crisi econòmica global provocada per la pandèmia de coronavirus que podria generar noves amenaces per a la seguretat, inclosa la guerra. "Penso que podria oblidar-se l'horror de la guerra i si t'oblides d'ell, existeix un gran risc que hi hagi gent que pensi que anar a la guerra és raonable", ha afegit.

"Hem de recordar la història perquè no es repeteixi, però hi ha un ritme i si mires enrere, al segle passat, abans de les guerres mundials, és indiscutible que va haver-hi una escalada que va portar a errors de càlcul i que van provocar una guerra a una escala que esperem no tornar a veure mai", ha argumentat.

Quant a les forces britàniques, Carter ha explicat que hi ha un pla perquè dins de deu anys hi hagi 90.000 soldats humans i 30.000 robots en les seves files. Per això, ha defensat la necessitat d'un acord pressupostari que doni estabilitat durant diversos anys a la partida militar i faciliti així les inversions a llarg termini per a la modernització.

No obstant això, des del Govern no volen lligar-se amb compromisos pressupostaris a causa de la incertesa que genera la pandèmia de coronavirus i prefereixen pressupostos anuals, encara que estan negociant entre els diferents ministeris. En qualsevol cas no és gens habitual que un alt comandament militar comenti qüestions polítiques obertes.