El jutjat madrileny que investigava la polèmica estada de la vicepresidenta de Veneçuela, Delcy Rodríguez, a l'aeroport de Madrid-Barajas el passat 20 de gener ha arxivat la causa en considerar que la zona de trànsit internacional d'un aeroport espanyol no és territori nacional. En concret, el jutge Antonio Serrano-Arnal investigava la reunió entre el ministre de Foment, José Luis Ábalos, i Rodríguez, que té prohibida per la UE l'entrada i trànsit a la zona Schengen.

El magistrat ha seguit el criteri de la Fiscalia i es basa en l'article 25 de la llei d'estrangeria, que estableix que la zona de trànsit internacional d'un aeroport espanyol no és territori nacional. Contra aquesta resolució es pot interposar recurs de reforma davant el mateix jutjat i d'apel·lació davant l'Audiència Provincial de Madrid.

Pendents del Suprem

Aquesta causa és diferent a la que se segueix al Tribunal Suprem contra Ábalos per aquella trobada. En aquell procés, la Fiscalia es va oposar també recentment a les querelles presentades dels partits Laócrata i Vox contra el ministre, a qui li atribueixen un presumpte delicte de prevaricació per la reunió.

Els dos partits asseguren que Ábalos va autoritzar a la número dos de Nicolás Maduro «travessar l'espai aeri espanyol i aterrar a l'aeroport de Madrid», malgrat que «tenia prohibida la seva estada i trànsit per l'espai europeu». Però la Fiscalia del Suprem assenyala que les querelles estan «basades exclusivament en articles de premsa» i en la «declaració notarial» d'un treballador sobre el qual ni tan sols s'especifica el seu lloc de treball, tot això sense concretar mínimament la participació del querellat en els fets imputats.

Petició fiscal

Pel que fa a la causa, la Fiscalia de Madrid va sol·licitar a finals d'octubre l'arxiu de la mateixa en considerar que la mandatària veneçolana «no va manifestar la seva intenció ni va fer cap acció» per entrar a Espanya. El Ministeri Públic sosté en el seu escrit que «no existeix dubte» que, segons la Decisió 2017/2074 del Consell de 13 de novembre de 2017 relativa a mesures restrictives per la situació a Veneçuela, Rodríguez «no havia d'entrar o transitar per Espanya», però precisa que, segons la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres, la política «no va fer valer la seva prerrogativa d'ús de sala d'autoritats».