La Policia Nacional, amb la col·laboració dels Mossos d'Esquadra, ha arrestat 99 persones, 48 de les quals a Catalunya, per pintar grafitis als vagons de Renfe i Metro de Barcelona durant els anys 2017, 2018 i 2019, i que han causat uns danys de 22 milions d'euros.

Segons un comunicat de la Policia Nacional d'aquest dimecres, la investigació va començar el setembre del 2019, quan els investigadors van observar la facilitat i suposada impunitat amb la qual es podia pintar als vagons de Catalunya.

Durant la investigació es van recollir les denúncies de Renfe i Metro de Barcelona entre el 2017 i 2019 i van observar que el 48% dels fets que s'havien denunciat tenien origen a Catalunya.

Els agents van fer una anàlisi de les 6.741 denúncies --4.981 de Renfe i 1.850 de Metro de Barcelona--, que es repartien en 31 partits judicials diferents de la comunitat.

Gràcies a aquesta anàlisi es van poder esclarir 602 fets delictius que va patir Renfe i 438 que van afectar Metro de Barcelona, i posteriorment es va identificar 90 presumptes autors dels fets.

Operatiu desenvolupat en dues fases

Aquest operatiu es va desenvolupar en dues fases: la primera es va centrar en la localització i detenció, amb l'ajuda de la Policia Nacional, dels presumptes autors que vivien fora de Catalunya, en què es va poder arrestar 51 individus a diferents províncies i localitats de Madrid, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Oviedo, País Basc, Aragó, València i Andalusia.

La segona fase va ser en un operatiu conjunt amb els Mossos d'Esquadra, en el qual es va establir un equip d'investigació conjunt que va permetre arrestar 48 presumptes autors més --la Policia Nacional 39 i els Mossos 9-- amb residència a les províncies de Barcelona, Tarragona i Girona, i la investigació continua oberta i no es descarten més detencions.