Espanya exigirà als viatgers provinents de països de risc una PCR negativa feta en les últimes 72 hores per poder entrar a l'Estat. Aquesta mesura se suma als controls sanitaris que el Ministeri de Sanitat ja va establir i que consisteixen en el control de temperatura i el control visual als punts d'entrada. El Formulari de control Sanitari que els passatgers internacionals han d'emplenar recollirà una pregunta sobre si la persona disposa d'una PCR realitzada en les 72 hores prèvies a l'arribada a Espanya. El document haurà de ser l'original, redactat en espanyol o anglès, i en format paper o electrònic. La mesura entrarà en vigor el 23 de novembre.

En cas que el formulari no s'hagi pogut omplir telemàticament, a través del codi QR generat a través de la web spth.gob.es o de l'aplicació Spain Travel Health-SpTH, es podrà presentar en format paper abans de l'embarcament. En aquest cas, haurà d'anar acompanyat del document acreditatiu original de la prova diagnòstica.

Per establir les zones o països de risc als quals s'exigirà la realització d'una PCR, en el cas dels països de la Unió Europea i països Schengen, es prendran com a referència els criteris previstos en la Recomanació de la Unió Europea 2020/1475, del 13 d'octubre.

Pel que fa als països tercers, la referència bàsica serà la incidència bàsica acumulada per 100.000 habitants en els darrers 14 dies, complementat amb les capacitats implantades segons es contempla en el reglament Sanitari Internacional, d'acord amb la informació facilitada pel Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC).

Les agències de viatges, els operadors turístics i les companyies de transport aeri o marítim i qualsevol altre agent que comercialitzi bitllets hauran d'informar els passatgers de l'obligatorietat de disposar d'una PCR amb resultat negatiu per poder viatjar.

El Ministeri de Sanitat informa que aquesta nova mesura compleix la Recomanació de la UE 2020/1475, que persegueix acabar amb la disparitat dels models de control sanitari implantats pels països de la Unió Europea. La resolució que estableix aquests nous controls es publicarà aquest dijous al Butlletí Oficial de l'Estat i entrarà en vigor el 23 de novembre.