Agents de la Policia Nacional han arrestat 16 persones a Biscaia amb relació a una trama d'estafes a internet a través de la plataforma de compra-venda d'objectes de segona mà Wallapop i amb víctimes a tot l'Estat, en una investigació que continua oberta .

Segons ha informat la Delegació de Govern, agents de la Brigada Provincial de Policia Judicial de la Prefectura Superior de Policia al País Basc han dut a terme durant els dies 27, 28 i 29 d'octubre una operació contra estafes a internet, concretament a la plataforma de Wallapop i ha arrestat 16 persones.

L'operació s'ha originat a conseqüència del gran nombre de denúncies presentades al llarg d'aquest any en diferents punts d'Espanya com Toledo, Saragossa i Madrid.

Els presumptes delinqüents conformaven, segons els investigadors, "una organització criminal perfectament estructurada i assentada, composta per espanyols i nigerians", que realitzaven "una recerca massiva de productes usats" amb un preu elevat i preferentment tecnològics o molt demandats, com patinets elèctrics o bicicletes, a través de Wallapop.

Posteriorment, els estafadors contacten amb els venedors a través d'aquesta plataforma, seguint després els contactes amb els anunciants a través de la xarxa social WhatsApp, amb filiacions, telèfons, i fins i tot documentació real d'altres persones sense relació amb els fets, simulant ser així els compradors.

Un cop és enviat el producte a l'adreça indicada, la part anunciant o venedora rep un correu electrònic que simula el de la passarel·la de pagament Wallapay (usada per Wallapop), en el qual li confirmen la transferència de diners acordada al seu compte bancari i igualment l'informen que, a causa d'un problema de xarxa, hi ha hagut un error amb la transferència i s'ha ingressat una quantia superior o per duplicat.

Els delinqüents indiquen a les seves víctimes que per desbloquejar aquesta quantia s'han d'abonar la diferència de venda del producte i la quantitat suposadament transferida, buscant una segona estafa, per al que disposen de comptes espanyols i nigerians. En aquest instant el venedor sol adonar-se de l'engany, o bé efectua el pagament i és doblement estafat.

Per recollir els objectes necessiten un visitant humà que faciliti les seves dades, conegut en l'argot policial com 'mula' i així els detinguts en aquesta operació, naturals d'Espanya, Nicaragua i Paraguai, presumptament s'oferien a recollir els productes estafats per, un cop rebuts, procedir a la venda ràpida en el seu entorn delinqüencial o en establiments dedicats a la compravenda d'objectes usats.

Aquesta trama enviava part dels beneficis obtinguts a ciutats nigerianes mitjançant transferències via Western Union o MoneyGram, aconseguint per això una comissió acordada segons el preu de venda.

Després de finalitzar les diligències policials i prendre declaració als 16 detinguts, aquests han quedat en llibertat, amb l'obligació de comparèixer davant del jutge que instrueix aquest cas.

La investigació sobre aquesta trama continua i no es descarten més detencions.