El Front Polisario ha anunciat que considera trencat l'acord d'alto el foc signat amb Rabat el 1991 i ha decretat l'estat de guerra a tot el territori en resposta a l'atac perpetrat divendres per les forces marroquines al pas fronterer de Guerguerat, que uneix Mauritània amb el territori ocupat pel Marroc al Sàhara Occidental.

Al mateix temps que es difonia el decret rubricat pel secretari general del Front Polisario i president de la República Àrab Democràtica Sahrauí, Brahim Ghali, desenes de voluntaris van començar a allistar-se a les casernes dels camps de refugiats aixecats fa 45 anys a la regió algeriana de Tindouf i en les anomenades «zones alliberades».

«A partir d'ara, totes les regions militars estan mobilitzades. S'han obert les escoles castrenses, que s'estan omplint de gent i en les quals s'ofereix entrenament exprés perquè puguin incorporar-se el més aviat possible al camp de batalla», va dir a Efe un responsable militar que va preferir no ser identificat per seguretat.

Divendres, poc després que es difongués l'ofensiva marroquina a Guerguerat i que el mateix Ghali advertís a l'ONU que considerava l'acció «una violació flagrant de la treva», centenars de persones van sortir als carrers dels campaments per demanar armes al crit ja tradicional del món àrab «amb la nostra sang i la nostra ànima» defensarem la nostra terra.

També hi va haver manifestacions la nit de divendres a les ciutats ocupades pel Marroc, en particular a l'Aioun, que van ser reprimides per les forces de seguretat. Testimonis van explicar que la gendarmeria marroquina havia practicat diverses detencions. «Els ciutadans de les zones ocupades també estan desitjosos d'unir-se a la batalla i preparen les seves pròpies accions», va explicar a la premsa un activista a l'Aioun ocupat.

La tensió entre Rabat i el Polisario s'ha disparat des que el 21 d'octubre un grup d'activistes sahrauís bloquegés el pas fronterer de Guerguerat, que uneix Mauritània amb els territoris ocupats pel Marroc a l'antiga colònia espanyola del Sàhara Occidental.

Divendres, unitats militars marroquines van creuar la línia divisòria per trencar el bloqueig i aixecar un passadís de seguretat, acció que va desencadenar en un intercanvi de trets entre l'Exèrcit marroquí i les forces del Polisario a la zona. Hores després, unitats sahrauís van bombardejar quatre bases militars i dos llocs de control del Marroc situades al llarg del mur de seguretat construït al desert, el més llarg del món amb més de 2.500 quilòmetres de longitud.