L'epidemiòleg i expert principal sobre el coronavirus del Centre Europeu pel Control i Prevenció de Malalties (ECDC, per les sigles en anglès), Pasi Penttinen, recomana fer quarantena 10 o 14 dies abans de Nadal per «minimitzar» les possibilitats de contagi, si finalment es permeten les trobades. «Pot ser una bona manera de protegir els més grans de la família», apunta. Si bé l'ECDC no publicarà recomanacions específiques per al Nadal, Penttinen creu que cal «limitar» el nombre de persones amb qui s'interactua durant aquest període. «Les vacances de Nadal no pinten gaire bé», reconeix.

A més, Penttinen avisa que a l'Estat espanyol augmentaran els morts per la covid-19 en les pròximes «dues o tres setmanes». «Espanya, com molts altres països europeus, ara mateix està al mig del pic de la segona onada de la pandèmia», alerta.

L'epidemiòleg de l'ECDC assegura que la situació a gran part de la UE és «molt dramàtica» per l'alt nombre d'infeccions i hospitalitzacions. A més, han començat a veure un augment de la mortalitat a nivells de la primavera. «Estem lluny d'arribar a una resolució d'aquesta dramàtica situació a Europa», avisa.

Penttinen veu l'anunci sobre l'efectivitat de la vacuna de Pfizer-BionTech com «un pas endavant per resoldre aquesta situació». «Arribaran més notícies com aquesta d'altres vacunes les pròximes setmanes», avança. Tot i això, recorda que els reguladors no podran valorar l'efectivitat i seguretat de cap vacuna fins que tinguin els resultats finals i vegin l'evidència científica. Des de l'ECDC esperen que hi hagi una vacuna disponible per a «un grup reduït de població» l'any que ve. Per tant, creu que les restriccions continuaran durant un temps.