La directora del Departament de Salut Pública i Medi Ambient de l'OMS, l'espanyola María Neira, preveu que la vacunació dels grups poblacionals de risc comenci a principis de l'any vinent i que a l'estiu ja s'arribi a certa normalitat, tot i que la immunitat no es generalitzarà fins a finals del 2021.

En una entrevista a RAC-1, la doctora asturiana va pronosticar «uns mesos durs», però confia a aconseguir una «nova normalitat» a l'estiu o fins i tot abans. «Probablement els grups més vulnerables es podran vacunar el primer trimestre del 2021. Serà una producció inicial. A la segona part del 2021 continuarem augmentant la producció i distribució de la vacuna», va augurar. «Hi ha un optimisme que tots necessitem», va dir Neira, que demana ser «rigorosos» i cauts, tot i que ha ressaltat que la competència entre farmacèutiques «pot ser molt positiva. Ens està donant molt bons resultats».

Pel que fa a les mesures restrictives per contenir l'epidèmia, Neira va opinar que «el que importa és tenir una estratègia completa i tenir paciència perquè funcionin les mesures. Cal prendre les mesures amb la capacitat que tinguin el mínim impacte possible en la societat, però que tinguin efecte en la salut».

Pronòstic de Nadal

Preguntada sobre quin Nadal ens espera, la doctora va admetre que «no serà un Nadal tan socialment divertit i expansiu com d'altres anys. Haurem de ser molt creatius i tenir molta imaginació. Serà necessària paciència, estratègia i un cert optimisme actiu». I, per a després d'aquesta pandèmia, Neira va proposar «revisar el triangle salut humana-animal-ambiental. Què ha passat aquí? Necessitem un estil de vida que redueixi els factors de risc».

Voluntaris espanyols

Pel que fa als resultats a les vacunes, tres voluntaris espanyols en els assajos de les vacunes de Pfizer, d'Oxford-AstraZeneca i de Janssen contra la covid-19 declaren que no han tingut símptomes greus després de les proves dutes a terme. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el voluntari per a Pfizer, Miquel Fernández, va explicar que li han subministrat dues dosis i que només ha patit símptomes gripals com dolor muscular, febre i malestar general, els quals han desaparegut al cap de poques hores de les injeccions. Fernández va afirmar que fa una vida corrent i que es troba en perfecte estat, tot i que va reconèixer que no sap si li van administrar un placebo o la vacuna real.

El participant en la investigació d'Oxford, Joan Pons, també va rebre dues dosis i si és el cas ni tan sols ha patit cap molèstia. Pons va apuntar que va haver de prendre paracetamol durant 3 dies cada 8 hores després de la vacunació, mentre que altres subjectes que no ho van consumir van patir alguns indicis de grip.

Per la seva banda, la voluntària per Janssen, Emma Tato, tampoc va al·legar cap malestar derivat de la vacuna. Els estudis de Pfizer, Oxford i Janssen tenen previst continuar 26 mesos més, fins al Nadal de 2021 i un any i mig, respectivament, segons els tres entrevistats.