L'Institut de Tumors de Milà i la Universitat de Siena han assegurat que el virus del Sars-COV-2 circulava a Itàlia ja el setembre de 2019, gairebé mig any abans que al febrer es detectessin els primers casos a la localitat llombarda de Codogno.

Les dues institucions van publicar un article en el qual asseguren que, analitzant proves de tumors pulmonars de 959 subjectes entre setembre de 2019 i març de 2020, l'11,6% de les mateixes (111) tenien ja anticossos del coronavirus, el 14% ja al setembre.

Més de la meitat de les persones que en aquells dies ja comptaven amb anticossos, un 53,2%, eren de la Llombardia. Però la presència del patogen no es limitava a aquesta regió, la més afectada per la pandèmia, sinó que els positius eren de cinc regions de país.

Per frenar el virus el Govern ha decretat -en principi- fins al 3 de desembre un toc de queda nacional entre les 22.00 i les 5.00 locals (21.00-4.00 GMT), ha restringit els horaris de la restauració i ha tancat cinemes, teatres, gimnasos o piscines.

Però sobretot ha imposat un sistema amb tres nivells de restriccions a nivell regional -vermell, taronja i groc- per imposar les més severes als territoris més perjudicats i evitar un tancament total de país, el que penalitzaria a les menys infectades.

Les regions "vermelles" viuen pràcticament un confinament, menys sever això sí que el de la passada primavera. A hores d'ara són set les regions en aquest nivell: Llombardia, Piemont, Vall d'Aosta, Toscana, Trentino-Alto Adige (nord), i les del sud Campània i Calàbria (aquest última pel seu precari sistema hospitalari).