El vicepresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio Aguado, va dir ahir que el seu objectiu és que abans de Nadal «tots els madrilenys» s'hagin realitzat o puguin realitzar-se tests d'antígens gratuïts a les farmàcies, i va demanar al Govern central que faciliti aquesta possibilitat.

En una entrevista a La Sexta, Aguado va assenyalar que amb aquest objectiu el dilluns va proposar al ministre de Sanitat, Salvador Illa, que es torni a convocar de manera presencial el «Grup Covid-19», integrat per membres de totes dues administracions, perquè «no triguem cinc mesos com amb les PCRs en origen».

Aguado va assegurar que el ministre es va comprometre a aquesta reunió, encara que sense precisar la data.

El 4 de novembre, la directora general d'Inspecció i Ordenació Sanitària de la Comunitat de Madrid, Elena Mantilla, va remetre una carta a l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) amb la petició que la xarxa de farmàcies de la regió pogués fer test d'antígens.

Aquest mateix dia Illa va assegurar que el seu departament analitzaria la idoneïtat de permetre fer aquests test a les farmàcies, alguna cosa que ja s'ha fet en un programa pilot en cinc municipis d'Orense (Orense, Barbadás, O Carballiño, Verín i O Barco), però no de forma generalitzada, ja que és necessària l'autorització de la AEMPS.

Per part seva, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, va dir el dilluns que realitzar tests d'antígens a les farmàcies pot ser una ajuda important contra la covid, però que cal ser conscients dels riscos associats i els problemes legals i competencials.

El vicepresident madrileny va comentar que la possibilitat de fer test ràpids d'antígens «seria una revolució, un abans i un després» i va assenyalar que ja s'han comprat 5 milions de proves, encara que «se'n comprarien més» si fos necessari.

Díaz Ayuso, a favor

«És un missatge de tranquil·litat als madrilenys», va explicar Aguado, que creu que amb aquestes proves massives almenys hi haurà més «tranquil·litat» perquè «t'has fet un test i has donat negatiu, la qual cosa és un bon senyal».

Segons Aguado, la presidenta regional, Isabel Díaz Ayuso, també dona suport a aquesta idea, que està «sobre la taula» de la comunitat, però per posar-la en marxa el Govern madrileny necessita que el central «desembussi».

«No tenim temps per perdre, els protocols existeixen, a França l'estan fent», va insistir Aguado, que va asseverar que per continuar blindant el descens de la corba a Madrid, a més de la responsabilitat individual, és necessari fer proves massives amb l'objectiu final de baixar fins als 25 casos d'incidència acumulada per Nadal.