En la pel·lícula de Ken Loach I, Daniel Blake, a una mare jove i sola, sense un penic a la butxaca, l'enxampen robant compreses en un supermercat. En aquesta escena el públic es va adonar de cop d'un problema vergonyós del qual ningú parlava massa. Fins i tot als països més rics moltes dones no tenen els mitjans per comprar els productes que necessiten cada mes per a la menstruació. El film, Palma d'Or del Festival de Cannes, es va estrenar al 2016, l'any en què la diputada laborista al Parlament escocès Monica Lennon va iniciar la campanya contra l'anomenada «pobresa del període». Dimarts, Escòcia es va convertir en el primer país del món que oferirà gratis a les dones productes sanitaris per a la menstruació. La mesura va ser aprovada per unanimitat.

La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, va celebrar la decisió. «Orgullosa de votar per aquesta llei revolucionària, que converteix Escòcia en el primer país al món que proveeix productes menstruals gratuïts a totes aquelles que ho necessiten». «Una política important per a dones i nenes», va afegir.

Les autoritats locals escoceses tindran a partir d'ara l'obligació legal de proporcionar tampons i compreses a «qualsevol que ho necessiti» a escoles, universitats i altres llocs públics. En alguns d'aquests llocs ja s'estaven distribuint, amb l'aportació de 5,2 milions de lliures (5,8 milions d'euros) del Govern escocès a la oenagé FareShare. Ara es posaran altres 4,5 milions d'euros més a disposició de 32 autoritats locals encarregades de decidir la forma pràctica de distribució dels productes. Altres 56.000 euros serviran per aprovisionar clubs esportius. S'estima que el cost total serà d'uns 11 milions a l'any.

«Ha estat un llarg camí»

«Tots estem d'acord en dir que ningú hauria de preocupar-se pels seus propers tampons o proteccions reutilitzables», va afirmar Lennon al Parlament. «Escòcia no serà l'últim país a relegar la manca d'accés a productes menstruals a la història però tenim l'oportunitat de ser el primer. Ha estat un llarg camí». Lennon considera la nova normativa «més important que mai», perquè «la menstruació no s'atura amb les pandèmies». Va afegir que les escoles han d'oferir a més «educació sobre la menstruació» a tots els alumnes, per «acabar amb l'estigma» dels períodes. Els tampons i compreses són gratis per a estudiants de secundària i universitat a Escòcia, però el projecte de llei imposa als ministres l'obligació d'establir un pla a escala nacional per garantir un accés universal.