El cap de l´Estat Major de la Defensa (Jemad), el general Miguel Ángel Villarroya, va destacar ahir el compromís de les Forces Armades amb les missions que els atorga la Constitució davant de les consideracions de militars retirats als quals acusa d´arrogar-se un dret de representativitat «que no posseeixen», de «danyar» la imatge dels exèrcits i l´Armada i «confondre» l´opinió pública.

«Constituïdes per l´Exèrcit de Terra, l´Armada i l´Exèrcit de l´Aire, així com pels cossos comuns, les Forces Armades espanyoles (FAS) compleixen de manera exquisida amb la missió que els atorga la Constitució en el seu article 8 i les lleis orgàniques que d´ella es deriven», estableix un inusual comunicat del cap de la cúpula militar.

El general Villarroya va reaccionar així a les cartes remeses al Rei o converses privades que han sortit a la llum pública en què militars ja retirats criticaven el Govern i fins i tot parlaven de cops d´estat o l´«afusellament» de milions de persones.

El Jemad va destacar la «bona tasca» que porten a terme els militars, que comporten «molts sacrificis» mentre garanteixen «la seguretat i la llibertat» de tots els espanyols. «Sacrificis que, com moltes altres limitacions, acceptem voluntàriament amb vocació de servei a la societat a la qual pertanyem i que ha manifestat que necessita unes Forces Armades, donant suport en referèndum, amb aclaparadora majoria, a la nostra Constitució», va apuntar.

Per altra banda, la iniciativa d´un grup de caps i oficials retirats d´enviar un pronunciament escrit a Felip VI contra el «govern social comunista» era coneguda a diversos estaments de l´Exèrcit des del març, i almenys tres esbossos de la carta al Rei van circular àmpliament per whatsapp entre militars, fins i tot en actiu, en forma de captura de pantalla, segons van explicar a El Periódico fonts castrenses.

Malgrat que algunes d´aquestes fonts van comentar -cap d´elles parla d´«alertar»- amb els seus comandaments aquesta iniciativa, ningú li va donar importància en ple punt àlgid de la pandèmia de coronavirus. «Era una astracanada de jubilats, i sense cap suport real», comenta un dels militars coneixedors en el seu moment de la iniciativa.