Fàtima Ofkir Reyes va ser detinguda fa tres anys a Oman per tràfic de morfina. Tenia només 18 anys. Un tribunal d'aquest país va condemnar aquesta veïna de l'Hospitalet de Llobregat a 25 anys de presó. Es va convertir llavors en la dona espanyola més jove a la presó en un país estranger. «L'obliguen a portar burca i pregar cinc vegades al dia», assegura la seva mare, Rosario. Els advocats que ara s'han fet càrrec de l'assumpte, Daniel Vosseler i Mónica Santiago, estan movent cel i terra perquè la jove torni a Espanya i compleixi aquí una condemna que qualifiquen de «desproporcionada» i que, segons ells, la justícia espanyola no hagués imposat mai, ja que la noia es va penedir i va col·laborar amb la policia.

Aquests lletrats s'han posat en contacte amb diputats espanyols i europeus, així com amb la Comissió Europea, perquè intercedeixin per Fàtima, que, reconeixen la mare i els seus advocats, «es va equivocar en el seu dia» en viatjar a Oman. Segons Vosseler, està previst que la Comissió d'Exteriors de Congrés voti el proper dia 16 de desembre una proposició que insti l'executiu de Pedro Sánchez a tramitar un conveni que permeti la tornada a Espanya de la jove des d'un país amb el qual no existeix extradició.

Si hi ha «voluntat política», d'aquí a uns tres mesos pot fer-se realitat la tornada a casa d'aquesta noia. En els propers dies s'enviarà una carta al papa Francesc. El rei Felip VI ja en va rebre una de la mare. «En un moment tan difícil per a tots, apel·lem a totes les instàncies nacionals i internacionals amb l'objectiu de permetre que Fàtima pugui complir la pena imposada a Espanya», destaca l'advocat. «És una qüestió humanitària», afegeix. «Estem trobant voluntat per part de tots els grups polítics espanyols», insisteix.

Just quan va complir la majoria d'edat li va tocar viure un problema familiar important que va derivar, entre altres coses, en l'escassetat de recursos econòmics i en una situació dolorosa per la depressió en què va caure la seva mare. Després de la separació dels seus pares, el món es va enfonsar per a ella. La jove a poc a poc va anar deixant les seves activitats i es va distanciar de les amigues de sempre. Es va tancar en el seu propi món.

Amb 18 anys va viatjar a Oman, on va ser arrestada després que es trobessin set quilos de morfina a la seva habitació de l'hotel. Abans de la seva tornada a casa, la jove va trucar a la seva mare per explicar-li on es trobava i que volia sortir d'allà sense dur a terme l'encàrrec, però ja va ser tard. Després de la seva detenció i el que semblava que podia ser una condemna de vuit anys de presó, va passar a 25 després de la presa de possessió del nou sultà, que ha endurit les penes per a aquest delictes. Des de llavors, Fàtima està a la presó de Mascat i només pot fer tres trucades al mes per parlar amb la família. La cònsol espanyola la visita de tant en tant.