Una britànica de 90 anys ha sigut la primera europea a rebre lavacuna de la covid-19 i la primera del món a rebre l´injectable de Pfizer-BioNTech. Es tracta de Margaret Keenan, a qui aquest dimarts a les 07.30 hores li van posar la vacuna de Pfizer-BioNTech a l´Hospital Universitari de Coventry, al centre d´Anglaterra.

Keenan, nascuda a Irlanda del Nord però veïna de Coventry des de fa 60 anys, va assegurar sentir-se «una privilegiada», segons informa la cadena BBC. Margaret, a qui els seus amics i família anomenen «Maggie», va rebre la primera de les dues dosis de la vacuna de la infermera May Parsons, d´origen filipí, enmig d´una gran atenció mediàtica, ja que marca el començament del que el Govern del Regne Unit ha anomenat el V-Day (Dia de la V o «vacunació»).

Keenan, que farà 91 anys la setmana vinent i és originària de la localitat nord-irlandesa d´Enniskillen, és una antiga empleada d´una joieria, té una filla, un fill i quatre nets. «Em sento tan privilegiada de ser la primera persona vacunada contra la covid-19. És el millor regal d´aniversari, avançat, i perquè significa que finalment podré passar temps amb la meva família i els meus amics per Cap d´Any, després d´haver estat pràcticament sola tot l´any», va declarar Keenan als mitjans. La segona dosi la rebrà d´aquí a 21 dies.

La dona va agrair al Servei Nacional de Salut (NHS, per les seves sigles en anglès) la forma en què l´han atès i va aconsellar a la gent que es vacuni. «Si jo la puc rebre als 90 anys, llavors vostè també pot rebre-la», va dir.

El director del NHS a Anglaterra, Simon Stevens, va agrair a totes les persones que van participar a aconseguir la posada en marxa d´aquest nou i important programa de vacunació. «Menys d´un any després que es diagnostiqués el primer cas d´aquesta nova malaltia, el NHS està ara facilitant la primera vacuna contra la covid-19 clínicament aprovada», va remarcar.

Els reguladors del Regne Unit van donar la setmana passada el vistiplau a aquesta vacuna, que, a partir d´aquest dimarts, començarà a ser subministrada als grups més vulnerables del Regne Unit. Uns 50 hospitals d´Anglaterra, Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord van començar ahir amb les vacunacions a persones de més de 80 anys i empleats del sector sanitari i de llars d´avis, tot i que els residents per si mateix hauran d´esperar que la logística permeti el trasllat al lloc de la vacuna en els pròxims dies.

D´acord amb els reguladors, la vacuna serà efectiva set dies després que una persona rebi la segona dosi, si bé hi ha algun tipus de protecció 12 dies després de la primera. El Regne Unit en té compromeses 40 milions de dosis, que permetran vacunar 20 milions de persones.

La vacuna de Pfizer Inc i BioNTech SE és altament efectiva en la prevenció de la covid-19 i no hi ha problemes de seguretat que impedeixin que la vacuna rebi una autorització d´ús d´emergència, segons un informe del personal de l´Administració d´Aliments i Medicaments dels Estats Units, o FDA per les sigles en anglès.

L´informe de personal de la FDA ofereix un primer cop d´ull a la revisió nord-americana de la vacuna abans d´una reunió pública d´assessors externs de l´agència que es realitzarà demà. L´agència podria prendre mesures per autoritzar la vacuna poc després de la reunió. El document, publicat el dimarts al lloc web de l´agència, va reiterar les troballes prèviament revelades per les companyies que mostraven que la vacuna era 95% efectiva en la prevenció de la covid-19 simptomàtica. També va dir que dos mesos de dades d´assajos no van mostrar problemes de seguretat significatius.

Pfizer sol·licitarà autorització d´emergència de la vacuna contra la covid-19 a EUA el 20 de novembre. Els reguladors al Regne Unit la van aprovar a principis d´aquest mes i el Servei Nacional de Salut va llançar ahir una ambiciosa campanya d´immunització que començarà amb la vacunació de desenes de milers de persones majors de 80 anys. La vacuna de Pfizer també està en revisió a la Unió Europea.

La vacuna utilitza una tecnologia anomenada ARN missatger que transforma les cèl·lules del cos per combatre el virus. També requereix congeladors especials per a la seva conservació. Moderna Inc també fabrica una vacuna experimental contra la covid-19 que es basa en l´ARN missatger, i els assessors de la FDA es reuniran la setmana que ve per avaluar si ha de rebre una autorització d´emergència.

Pfizer va dir que la vacuna protegia persones de totes les edats i ètnies. Els efectes secundaris van incloure mal de cap i fatiga. Si s´aprova la vacuna de Pfizer, els funcionaris de l´administració Trump han dit que podria començar a distribuir-se en 24 hores.