La regió europea de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha avisat aquest dimecres que Europa està en "alt risc" de patir una nova onada de contagis de Covid-19 en les primeres setmanes i mesos del 2021, per la qual cosa ha aconsellat a la població que, de cara a les festes de Nadal, utilitzin mascaretes en les reunions familiars.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus

"A pesar d'alguns avanços fràgils, la transmissió de la Covid-19 a Europa segueix sent generalitzada i intensa. Existeix un alt risc d'un nou ressorgiment en les primeres setmanes i mesos de 2021, per la qual cosa haurem de treballar junts si volem tindre èxit a prevenir-ho", han assenyalat des de l'organisme.

Per això, l'OMS ha destacat la necessitat que tots els ciutadans compleixin amb la seva obligació per evitar un nou ressorgiment dels casos i que "no subestimin" la importància de les seves decisions perquè aquestes poden influir en l'evolució futura de la pandèmia.

No obstant això, i a pesar dels riscos, l'organisme de Nacions Unides ha recordat que existeixen algunes mesures senzilles de complir que la societat pot dur a terme perquè Nadal se celebri de la forma "més segura possible".

En concret, l'OMS ha aconsellat posposar o reduir les celebracions religioses i mercats ambulants nadalencs en els països que tenen una transmissió comunitària generalitzada, si bé ha destacat la importància que en aquells països amb menor taxa de contagi se celebrin a l'aire lliure, garantint el distanciament físic, la higiene de mans i l'ús de les mascaretes.

En les reunions a l'interior, fins i tot les més petites, l'OMS ha recordat que poden ser especialment "perilloses" perquè reuneixen grups de persones, joves i majors, de diferents llars que pot ser que no totes estiguin seguint les mateixes mesures de prevenció d'infeccions.

"Les reunions han de realitzar-se a l'aire lliure, si és possible, i els participants han d'usar mascaretes i mantenir distància física. Si es duu a terme en interiors, és fonamental limitar la grandària del grup i garantir una bona ventilació per reduir el risc d'exposició. Pot resultar incòmode usar mascaretes i practicar el distanciament físic quan s'està amb amics i familiars, però fer-ho contribueix significativament a garantir que tots romanguin segurs i saludables", ha recalcat l'OMS.

Respecte als viatges, l'organisme ha recomanat evitar qualsevol mitjà de transport que pugui estar "abarrotat", així com seguir les recomanacions de les autoritats sanitàries, assenyalant a aquestes que han de limitar, posposar o cancel·lar les reunions massives en l'actual context europeu de transmissió.