19 de desembre de 2020
19.12.2020
Diari de Girona

Processen Gonzalo Boye per blanqueig de diners procedents del narcotràfic

La jugte vincula l'advocat de Puigdemont i Torra a l'organització de Sito Miñanco, que pretenia introduir a Espanya 4,5 tones de cocaïna

19.12.2020 | 01:17
L'advocat Gonzalo Boye, en una imatge d'arxiu

La jutge de l'Audiència Nacional María Tardón ha processat José Ramón Prado Bugallo, conegut com a Sito Miñanco, i 45 persones més, inclòs Gonzalo Boye, advocat dels expresidents catalans Carles Puigdemont i Quim Torra, per presumptes delictes de blanqueig de capitals en el si d'una organització criminal i presumptament procedent del narcotràfic.

La magistrada ha dictat ordre de processament en la causa en què s'investiguen dues operacions que pretenien introduir a Espanya gairebé quatre tones de cocaïna, així com la creació d'un entramat criminal per blanquejar els diners obtinguts amb la droga.

La resolució imposa diferents fiances per cobrir les eventuals responsabilitats econòmiques que poguessin derivar-se dels fets, i que ascendeixen a 131,5 milions d'euros en el cas de Sito Miñanco i 25 processats més per delicte contra la salut pública de substàncies que causen un greu dany.

A part d'aquest delicte, que podria haver sigut comès en el si d'organització criminal i d'extrema gravetat, Tardón atribueix als investigats, segons el cas, blanqueig de capitals; delicte continuat de falsificació de document oficial o tinença il·lícita d'armes.

L'entramat criminal el dirigia Prado Bugallo amb un marcat caràcter personalista, al costat de col·laboradors de la seva màxima confiança com Enrique García Arango i Juan Antonio Fernández Fernández, també condemnats per narcotràfic.

Al llarg de 75 pàgines la magistrada inclou l'estructura societària atribuïda a Prado Bugallo. Les propietats estaven a nom de tercers però, segons la jutgessa, «l'únic titular real i efectiu» era Sito Miñanco. Així, la interlocutòria inclou immobles i nombrosos vehicles que utilitzaven els membres de l'organització per no ser detectats per la policia.

La interlocutòria de la magistrada explica una opreració amb «correus humans» que el grup de Sito Miñanco utilitzava per enviar els diners a Colòmbia. El 6 de febrer del 2017 diversos dels investigats van ser detinguts a l'aeroport de Barajas quan transportaven amagats al fons del seu equipatge un total de 889.620 euros. La jutgessa relata com davant d'aquest decomís, García Arango i el també processat Puente Saavedra van iniciar les accions per recuperar els diners que pertanyia a Sito Miñanco.

Per trobar la forma de recuperar els diners, va tenir lloc una trobada en què van participar Puente Saavedra, Prado Bugallo i García Arango amb els investigats Gonzalo Boye i Jesús Morán Castro, els dos advocats. En la reunió, els lletrats els van informar que elaborarien uns documents i presentarien uns contractes de compra-venda de lletres de canvi d'acord amb els quals, un altre dels processats, González Rubio, les hauria venut a tercers uns dies abans del decomís dels diners a Barajas. Aquest suposat negoci, segons la jutgessa, «no presentava cap lògica comercial, ja que en alguns casos, les lletres de canvi ja estaven vençudes quan suposadament González Rubio les va vendre, i en altres la lletra era de data anterior al préstec hipotecari en virtut del qual s'emetia».

La jutge conclou que els advocats «Boye, Morán Castro i Guerra Medina, amb la participació determinant de Lara Bolarín, coneixent l'existència d'aquestes lletres canviàries i el caràcter fictici de l'operació comercial, van dissenyar i confeccionar els documents amb l'objectiu de simular que González Rubio havia venut aquestes lletres de canvi dies abans del decomís; les van presentar en l'expedient sancionador coneixent la seva falsedat i que les operacions de compra-venda eren fictícies, amb l'objectiu de recuperar els diners intervinguts i amagar que procedien del narcotràfic en última instància».

L'escrit de la magistrada recorda que per aquests fets, el 17 d'octubre del 2017, la Secretaria General del Tresor va imposar a González Rubio i a cadascun dels altres investigats una multa per infracció greu tipificada en la Llei de Prevenció del Blanqueig de Capitals. Per això, la jutgessa processa els tres advocats per blanqueig de capitals en el si d'una organització criminal, procedent del narcotràfic, i un delicte continuat de falsificació en document oficial.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook