El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) detecta un canvi electoral durant l'últim mes. L'aprovació dels Pressupostos de l'any que ve garanteix a la coalició de PSOE i Podem una legislatura llarga, però al mateix temps està afectant les seves expectatives davant les urnes. Segons el baròmetre de desembre de l'organisme públic, socialistes i morats perden força, mentre la dreta creix.

Els socialistes obtindrien un 29,5% de suports i els morats un 10,8%, sumant en total un 40,3% dels vots, la seva pitjor dada des de les eleccions. Els tres partits de la dreta, en trajectòria ascendent, sumen un 43,7%, en aconseguir el PP un 19,2% de suports, Vox un 14% i Ciutadans, ja gairebé igualat amb Podem, un 10,5%. La formació de Pablo Iglesias, que va obtenir a les generals de fa un any el 13% dels vots, és la que reflecteix una caiguda més important, factor que explica, segons el PSOE, les seves actuals crítiques al soci de coalició, a qui pressiona buscant mesures més ambicioses.

A Catalunya, ERC aconseguiria el 2,9% dels vots, davant de l'1,7% de JxCat i el 0,8% de la CUP. Però el CIS també pregunta sobre les eleccions autonòmiques a la comunitat, que se celebraran el 14 de febrer, si bé només mostra el vot directe, sense creuar-lo amb altres variables. Els republicans continuen al capdavant, amb un 16,7%, seguits del PSC (14,3%) i JxCat (9,9%).

En l'anterior sondeig de l'organisme públic, dut a terme al novembre, els socialistes obtenien el 30,4% dels vots, davant del 18,6% dels populars. El canvi més significatiu el viuen Vox i Cs, que van pujar set dècimes cadascun. Després de la seva fracassada moció de censura a Pedro Sánchez, la ultradreta va aconseguir un 13,2% de suports, mentre que els taronges van passar del 8,8% al 9,5%. Podem, finalment, es va situar en l'11,4%. Així, la suma dels dos principals partits d'esquerres seguia estant per sobre de la dels tres de la dreta: 41,8% respecte 41,3%, quelcom que ha canviat ara. En tot cas, socialistes i morats tenen moltes més possibilitats de pactar amb els grups independentistes, nacionalistes i minoritaris.

Realitzat entre l'1 i el 9 de desembre a través de gairebé 4.000 entrevistes, l'estudi mostra que el discutit suport de Bildu als comptes del 2021 pot estar passant factura als socialistes, com temien diversos dels seus barons.

La crisi econòmica es manté com a principal problema dels ciutadans, amb un 42,6%, seguida dels perills per a la salut (38%) i l'atur (28,1%).