El president sortint dels Estats Units, Donald Trump, ha decidit indultar Roger Stone i Paul Manafort, dos dels seus principals assessors de campanya el 2016 que complien presó després de no cooperar en la investigació de la trama russa en les eleccions presidencials, i Charles Kushner, el pare de Jared Kushner, el marit de la seva filla Ivanka Trump, a més de 23 persones més.

Aquesta és la segona gran ronda de perdons presidencials que concedeix Trump després de la seva derrota a les eleccions i, de la mateixa forma que l'anterior, està plena de noms relacionats amb ell i el Partit Republicà. El professor de Harvard Jack Goldsmith va explicar que 60 dels últims 65 indults que Trump ha dictat tenen relació amb ell mateix o són persones que han donat suport als seus objectius polítics.

Roger Stone, la pena del qual ja havia estat commutada per Trump al mes de juliol, estava condemnat a 40 mesos de presó per mentir al Congrés, incitar al fals testimoni i obstruir la investigació de la Cambra de Representants sobre la interferència russa a les eleccions de 2016.

Per la seva banda, Paul Manafort complia una pena de set anys i mig pel seu paper en un frau econòmic multimilionari. Aquest va agrair a Twitter al president l'indult i li va assegurar que «veritablement ha fet els Estats Units grans», en referència al lema de campanya de Trump.

El president sortint sempre ha defensat la innocència de tots dos i ha valorat en públic la possibilitat del seu indult, tot i que tots dos mai han col·laborat completament amb la Justícia.

Prèviament, també havia perdonat el seu exassessor de Seguretat Nacional Michael Flynn, el seu assistent George Papadopoulos i l'advocat Alex van der Zwaan, tots involucrats en la trama russa i imputats per l'equip del fiscal especial, Robert Mueller, en la investigació portada a terme el 2017.

Entre els altres perdonats hi ha Charles Kushner, que s'havia declarat culpable de 16 delictes d'evasió fiscal, induir a fals testimoni al seu cunyat i mentir la Comissió Federal Electoral.

Margaret Hunter va ser perdonada un dia després que el seu marit i exdirectiu republicà, Duncan Hunter, rebés el mateix tractament després de ser declarats culpables per usar fons de campanya per a despeses personals. Els altres 20 indults van ser atorgats a persones que havien comès delictes d'un caràcter menor.

Després dels indults es van succeir les crítiques de diversos sectors de la política. El congressista demòcrata Adam Schiff, que encapçala el comitè d'intel·ligència de la Cambra de Representants, va afirmar en un tuit que «durant la investigació de Mueller, l'advocat de Trump va presentar un indult a Manafort. Manafort va retirar la seva cooperació amb els fiscals, va mentir, va ser condemnat i després Trump el va elogiar».

Es creu que Trump està sospesant altres indults que beneficiarien, entre d'altres membres de la seva família, el seu advocat personal, Rudy Giuliani, i fins i tot ell mateix, per prevenir possibles judicis després que abandoni el càrrec el 20 de gener.

En un altre ordre de coses, Trump va advertir a l'Iran que si un nord-americà mor a l'Iraq, farà «responsable» Teheran. En una sèrie de missatges publicats al seu compte de Twitter, el president dels EUA va explicar que «diversos coets» van impactar a l'Ambaixada dels Estats Units a la capital de l'Iraq, Bagdad, diumenge passat i va detallar que tres d'ells no van arribar a llançar-se.

«Endevineu d'on eren: de l'Iran», va continuar, assegurant que els Estats Units compten amb informació sobre futurs atacs addicionals contra nord-americans a l'Iraq. «Un amistós consell saludable per a l'Iran: si un nord-americà mor, responsabilitzaré l'Iran», va avisar, instant a «pensar» sobre això. Almenys tres coets Katiusha van ser llançats al recinte de l'ambaixada i van ser interceptats per sistemes antiaeris del complex diplomàtic