Europa va començar ahir diumenge la campanya de vacunació contra la covid-19 de manera simbòlica en gent gran i personal científic i sanitari, però serà a partir d'avui quan comenci la real, de manera que s'obre la porta a l'esperança de derrotar la pitjor pandèmia del segle XXI.

«Un privilegi que esperem que arribi als altres», van considerar algunes de les primeres persones a rebre la vacuna de Pfizer-BioNtech enmig d'una gran expectació mediàtica, quan el vell continent viu sota fortes restriccions de mobilitat a causa de l'alt nombre de contagis i morts. «Un dia històric» per començar la tornada a la normalitat, van coincidir diversos polítics, en un escenari en el qual encara és aviat per abaixar la guàrdia i cantar victòria.

A Itàlia, per exemple, el país amb major nombre de morts del vell continent -més de 71.000-, es van administrar les seves tres primeres vacunes a personal sanitari de l'hospital Lazzaro Spallanzani de Roma: Maria Capobianchi, biòloga del laboratori que el febrer passat va aïllar el coronavirus per primera vegada; la infermera Claudia Alivernini i el treballador sanitari Omar Altobelli. A altres països europeus, les primeres persones grans a vacunar-se van mostrar el seu desig de «tornar a veure fills, nets i besnets sense problemes».

Bèlgica comença la seva campanya de vacunació avui dilluns, igual que Luxemburg, mentre que els Països Baixos enviarà el 4 de gener les primeres notificacions.

A la República Txeca el primer ministre, Andrej Babis, es va convertir en un dels primers a marcar una fita, que va qualificar com «una esperança de tornar a la vida normal», a l'Hospital Militar de Praga.