El Senat de l'Argentina ha aprovat aquest dimarts la legalització i despenalització de l'avortament al país, després de diverses hores de debat i una votació molt ajustada en la qual finalment els partidaris del projecte de llei que permet la interrupció voluntària de l'embaràs fins a les 14 setmanes han recaptat els suports necessaris.

Eren necessaris la meitat més un dels vots de la Cambra del Senat, i després de la confirmació del vot a favor dels senadors que es mantenien indecisos, finalment el projecte de llei ha aconseguit recaptar 38 vots a favor, enfront de 29 en contra i una abstenció.

Els carrers del país han acollit a les 'verdes' que han celebrat en un ambient d'eufòria l'aprovació de la llei després d'una lluita d'anys, caracteritzada pels mocadors verds que han marcat la lluita per a legalitzar l'avortament al país llatinoamericà.

Fins avui, a l'Argentina eren legals les interrupcions de l'embaràs en casos de violació o que posessin en perill la salut de la dona. Fora d'aquesta llista de causals, la resta d'avortaments eren un delicte penat amb la presó.

Amb la nova llei, les dones argentines de més de 16 anys podran avortar de manera legal durant les 14 primeres setmanes de gestació després de signar un consentiment informat per escrit.

En referència a un dels aspectes més polèmics del projecte, l'objecció de consciència per part del personal mèdic, la llei obliga a tots els hospitals a tenir un metge que estigui disposat a practicar un avortament i a practicar-lo en un termini de deu dies després de la sol·licitud.

Malgrat l'aprovació al Senat, Amnistia Internacional assegura que espera un llarg camí fins que funcioni de manera regular en totes les províncies de l'Argentina, ja que serà disputada en els tribunals per comandes d'inconstitucionalitat.