El final de la presidència de Donald Trump està resultant particularment revelador sobre la persona que ha dirigit les destinacions dels Estats Units en els últims quatre anys. Aquest passat dissabte, l'encara president va cridar al també republicà secretari d'Estat de Geòrgia per a demanar-li que trobi els gairebé 12.000 vots que necessitaria per a revertir allí el resultat de les eleccions presidencials de novembre. Durant l'hora de conversa telefònica, Trump li prega i li exigeix que "recalculi" els vots, tracta de validar sense èxit la seva llarga llista de teories conspiratories, es frustra, s'impacienta, i arriba a amenaçar al seu interlocutor amb repercussions legals per la seva gestió dels comicis. "És impossible que perdéssim Geòrgia. Impossible. Guanyem per centenars de milers de vots", repeteix al llarg de la conversa.

Les pressions de Trump recauen sobre un estat que ha hagut de repetir fins a tres ocasions el seu recompte a petició del republicà i els seus aliats, una d'elles de manera manual. "Tot el que necessito és això: només vull trobar 11.780, que són un més dels que tenim. Perquè nosaltres guanyem l'estat", li etziba al secretari Brad Raffensperger d'acord amb l'àudio de la conversa filtrat al 'Washington Post'. Com ha fet de manera recurrent en les últimes setmanes, Trump qüestiona la integritat del seu company de partit, li diu "nen" i li diu que és "o ben deshonest o bé un incompetent" per no donar crèdit a les seves desacreditades teories.

"President Trump, hem tingut diverses demandes i hem hagut de respondre en els tribunals. No creiem que vostè hagi guanyat", li contesta Raffensperger. Tant a Geòrgia com en la resta d'estats impugnats, tots els litigis llançats pel president i els seus aliats han fracassat sense remissió, dues d'ells després de ser escoltats pel Tribunal Suprem. El propi Govern estatunidenc ha negat de manera taxativa que existís frau en les eleccions. "Les dades que vostè té no són correctes", li corregeix en un altre moment Raffensperger.

Crítiques de Biden

No és clar, segons els experts legals consultats pel 'Post', si les accions de Trump podrien ser constitutives de delicte, però no han trigat a despertar les primeres crítiques. "(La conversa) captura en la seva integritat la vergonyosa història de l'assalt de Donald Trump a la democràcia estatunidenca", ha dit Bob Bauer, assessor del president electe Joe Biden.

Durant la crida, el republicà demana explicacions sobre les seves teories, que en un moment arriba a descriure com a "rumors". Parla de "l'estafa dels vots sota la taula, la destrucció de paperetes, votants de fora de l'estat i més". Arriba a dir, sense aportar proves, que fins a 5.000 paperetes porten el nom de persones mortes. "El nombre real és dos. Dues persones mortes van votar", li respon Raffensperger.

Enfront del mur del seu correligionari, Trump insinua a manera d'amenaça que els votants republicans no sortiran a votar en les segones voltes de Geòrgia que aquest dimarts decidiran el control Senat si no es corregeix abans el resultat de les presidencials. "La gent de Geòrgia està enfadada, la gent d'aquest país està enfadada", diu Trump.a Raffensperger. "I no passaria res si surts dient que has recalculat".