Els manifestants a favor del president dels Estats Units, Donald Trump, han retirat les tanques que envolten el Capitoli i han aconseguit entrar a l'edifici, en plena sessió d'ambdues càmeres del Congrés per certificar la victòria del candidat demòcrata, Joe Biden, en les eleccions del 3 de novembre.

Els manifestants, que han cridat "traïdors" als agents, han travessat el perímetre del Capitoli poc després de les 13.00 hores (hora local), moments després de començar la sessió conjunta del Congrés per certificar la victòria del candidat demòcrata, Joe Biden, en les eleccions del 3 de novembre.

Alguns d'ells s'han enfrontat a la policia, i agents han fet ús de gas pebre per intentar dispersar a la multitud, segons ha informat la cadena de televisió CNN. També s'ha utilitzat gas lacrimogen, però de moment no està clar si l'han usat la policia o els manifestants, que porten banderes en les quals pot llegir-se "No m'amenacis".

Aquesta situació ha portat al tancament del Capitoli, edifici que alberga les dues cambres del Congrés dels Estats Units, mentre que la sala de sessions de la Cambra de Representants ha estat evacuada.

Així mateix, la policia de l'edifici ha fet sonar l'alarma d'emergència, que s'ha acompanyat amb un missatge en el qual es demanava a les persones dins de les instal·lacions que "busquessin refugi" i "romanguessin en silenci" a causa d'una "amenaça interna".

La Policia del Capitoli, que ja ha demanat reforços, també està bloquejant el pas a totes les persones que pretenen ingressar des de l'edifici de les oficines del Senat a través dels túnels subterranis que uneixen ambdues instal·lacions, utilitzats habitualment pels senadors o els periodistes.

Toc de queda

L'alcaldessa de Washington, Muriel Bowser, ha imposat un toc de queda a la ciutat des de les 18.00 hores (hora local), que estarà vigent fins a les 6.00 hores (hora local) del dijous, tal com ha informat a través del seu compte a la xarxa social Twitter.

Per la seva banda, Trump ha demanat "per favor" suport per a la Policia del Capitoli i les forces de seguretat nord-americanes. "Realment estan del costat del nostre país", ha assenyalat a la citada xarxa social, urgint els manifestants a mantenir-se "en pau".

Els membres de la Cambra de Representants i del Senat nord-americans celebren aquest dimecres la sessió conjunta del Congrés per verificar els vots emesos pel Col·legi Electoral, que van donar la victòria a Biden el 14 de desembre.

De forma paral·lela, manifestants pro Trump han marxat cap al Capitoli. El president s'ha dirigit a ells i els ha garantit que "estarà" amb ells. "Mai concedirem la victòria (a Biden)", ha afirmat, tot reiterant que ha existit "frau" electoral en les eleccions del 3 de novembre, segons ell.