11 de gener de 2021
11.01.2021
Diari de Girona

França activa els nous fitxers policials per controlar més els ciutadans

El Consell d'Estat ha validat l'ampliació dels registres policials, que podran incloure dades sobre l'afiliació sindical i les conviccions polítiques

11.01.2021 | 00:07
Macron vol desenvolupar reformes polèmiques.

Les «opinions polítiques», les «conviccions filosòfiques i religioses», així com l'«afiliació sindical» i les «dades de salut» podran, en nom de la seguretat pública i la seguretat de l'Estat, ser registrades en els fitxers de la policia i la gendarmeria franceses. Tot i les crítiques de sindicats i associacions, que consideren la mesura com un atac desproporcionat contra la llibertat religiosa, sindical, d'opinió i de consciència, el Consell d'Estat va donar llum verda el 5 de gener a aquests polèmics registres.

Prevenir els actes de violència o de terrorisme és, segons el ministre d'Interior, Gérald Darmanin, l'objectiu de la mesura. Per a això, el Govern va aprovar, el passat 4 de desembre, tres decrets que modifiquen el codi de seguretat interior. El primer esmena el fitxer d'Investigacions Administratives de Seguretat Pública, utilitzat per reclutar funcionaris a llocs sensibles de l'administració. El segon modifica el registre destinat a la prevenció d'atacs contra la seguretat pública i el tercer reforma l'arxiu de gestió d'informació i prevenció d'aquestes amenaces.

Si bé aquests fitxers ja existien, fins ara només podien registrar les «activitats» de les persones investigades. Gràcies a l'aprovació del Consell d'Estat, la màxima instància administrativa, les forces de l'ordre podran recopilar fotos i comentaris a través de les xarxes socials i, fins i tot, els problemes psicològics o psiquiàtrics, l'orientació sexual i les activitats esportives dels seus objectius i incloure'ls en les seves bases de dades.

«Ens dirigim cap a una societat cada vegada més autoritària a l'estil del Big Brother, on hi ha un creixent desequilibri entre les llibertats i la seguretat», va denunciar el diputat Éric Coquerel, membre de la formació d'esquerres França Insubmisa, després de conèixer la decisió presa pel Consell d'Estat.

Sindicats i associacions de defensa de les llibertats comparteixen l'anàlisi, insistint sobre el risc democràtic i social d'aquest registre generalitzat de la població. «La decisió del Consell d'Estat és, senzillament, dolenta i preocupant, ja que aquesta institució és l'únic contrapoder «vis-a-vis» de la policia -valora Arthur Messaud, jurista i membre de l'associació La Quadrature du Net en defensa de les llibertats fonamentals a internet. Estem davant d'un augment de la recopilació de dades personals i, a més, del nombre de persones afectades. Més enllà de la vigilància massiva, els nous fitxers poden desembocar en una persecució de militants i manifestants, en una veritable forma de coerció».

Aquestes crítiques arriben en un moment delicat per a Macron i el seu Govern. Abanderats del projecte de llei de Seguretat Global -destinat, entre altres objectius, a protegir la imatge de les forces de l'ordre-, la deriva autoritària de les seves polítiques es tradueix ja en un important rebuig popular.

«En les albors d'aquesta nova dècada, vull assegurar-los que no cediré al pessimisme o a la immobilitat». Amb aquesta declaració de principis, Macron va prometre el passat Cap d'Any que durà a terme la seva agenda reformista malgrat la massiva mobilització social contra el seu projecte estrella: la reforma de les pensions. Després de l'esclat de la pandèmia de covid-19, no va ser el pessimisme o la immobilitat, sinó una crisi sanitària sense precedents, la responsable de congelar les promeses de transformació macronistes el 2020. Amb un any de retard, el president francès s'ha d'afanyar-se per executar les seves promeses de campanya abans de les eleccions presidencials que se celebraran a la primavera de 2022.

Si bé la gestió de l'epidèmia de coronavirus continuarà sent una prioritat, especialment l'organització de la campanya de vacunació que hauria d'ajudar a controlar la propagació de virus i evitar una nova onada d'infeccions, no serà l'única. La reforma de les pensions i de les prestacions per desocupació, el projecte de llei de seguretat global i la lluita contra l'islamisme radical, apareixen en primera línia entre els objectius de Macron.

Desencadenant de la vaga de transports més llarga de la història a França, la polèmica reforma de les pensions sembla crear dissensió fins i tot dins del mateix Govern.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook