Washington enllesteix els preparatius per a la presa de possessió de Joe Biden com a 46è president dels EUA, un acte solemne als peus del Capitoli previst per al 20 de gener. Des de fa dies, i com a conseqüència del fallit assalt al Capitoli, la capital dels EUA està blindada davant l'amenaça de més violència política organitzada. La investidura de Biden és una de les proves de foc més decisives per a la democràcia nord-americana, amb la tensió en nivells màxims. A causa dels incidents del 6 de gener i també a la situació de pandèmia del coronavirus, la cerimònia serà tancada al públic i estarà plenade militars. Res a veure amb les cerimònies amb multituds festives d'altres temps.

La cerimònia a l'escalinata oest del Capitoli concentrarà en pocs metres el nou president, senadors, donants, empresaris i altres membres del selecte grup dels comandaments de la nació més poderosa del món. La Comissió Conjunta del Congrés sobre Cerimònies d'Investidura és la responsable de coordinar els actes del 20 de gener, també la xifra d'assistents. Tradicionalment, els organitzadors reparteixen unes 200.000 invitacions, però en aquesta ocasió els congressistes només podran acudir amb un convidat i no hi haurà públic. Trump no estarà en aquesta reduïda llista, encara que per decisió pròpia. Dos dies després que un grup de seguidors assaltés el Capitoli, va confirmar que no hi aniria, quelcom que sí farà però el seu vicepresident, Mike Pence, com a gest de respecte a Biden.

La intel·ligència nord-americana no vol repetir els errors del 6 de gener i ha acordat tancar els accessos al monumental National Mall, el Capitoli i algunes de les entrades a la ciutat de Washington durant la investidura.

Uns 25.000 soldats de la Guàrdia Nacional armats amb fusells, més del doble de les tropes desplegades a l'Afganistan, l'Iraq i Síria, patrullen Washington aquests dies davant la possibilitat real de nous disturbis i intents de sabotejar la investidura de Biden.

L'alcaldessa de Washington, Muriel Bowser, ha demanat als seus conciutadans que es quedin a casa dimecres i les autoritats federals, responsables de la zona monumental entre el Capitoli i la Casa Blanca, a on Biden hauria d'arribar a peu, han advertit que qualsevol intent d'entrar a zones restringides serà respost amb la força.

D'altra banda, el president electe dels Estats Units té preparades desenes de decrets que planeja signar en els seus deu primers dies en el poder, inclosa una desena d'ordres que rubricarà dimecres, el dia de la seva investidura.

A més d'enviar el dia de la seva investidura al Congrés una proposta de reforma migratòria que inclourà una via a la ciutadania per als 11 milions d'immigrants indocumentats que hi ha als Estats Units i instar el Congrés a aprovar el seu pla d'estímul econòmic de 1,9 bilions de dòlars, Biden prendrà diverses mesures de forma unilateral.

Aquestes mesures inclouen un decret per tornar els Estats Units a l'Acord de París sobre el clima i un altre que acabarà amb el veto emès per Trump a l'entrada de viatgers procedents de diversos països de majoria musulmana.

També ordenarà una extensió de la moratòria als pagaments dels préstecs estudiantils al país, prorrogarà les restriccions als desnonaments i execucions hipotecàries i declararà l'ús obligatori de màscares contra la covid-19 en propietats federals i transports que creuin línies estatals.