El president dels EUA, Donald Trump, preveu emetre aproximadament uns 100 indults i commutacions de penes demà, el seu últim dia en el càrrec, entre els quals no s'inclourà ell mateix, segons va informar ahir la cadena CNN. El mitjà nord-americà, que assegura haver parlat amb tres persones coneixedores d'aquest assumpte, va explicar que les accions de clemència inclouen diversos criminals de «coll blanc» i coneguts rapers.

La Casa Blanca, encara sota la presidència de Trump, va celebrar una reunió diumenge per confeccionar aquesta llista d'indults. El mandatari sortint, que havia estat signant un gran nombre de perdons i commutacions de penes a un ritme constant durant el Nadal, va parar de fer-ho en els dies previs i posteriors als disturbis del 6 de gener, quan es va produir l'assalt al Capitoli.

Segons la CNN, diversos assessors de Trump van assegurar que el president s'havia centrat durant aquells dies en el recompte del Col·legi Electoral, el que li va impedir prendre decisions finals sobre els indults. Els funcionaris de la Casa Blanca esperaven que reprengués aquesta tasca després del 6 de gener, però Trump va decidir no fer-ho després que se'l culpés d'incitar els disturbis.

Inicialment, dos llistats amb persones indultades estaven ja preparats per a aplicar-se, un al final de la setmana passada i un altre dimarts. Ara, els funcionaris esperen que aquest últim llistat de diumenge sigui l'únic que quedi, llevat que Trump decideixi a l'últim minut atorgar indults a aliats controvertits, membres de la seva família o a ell mateix.

S'espera que l'últim lot d'accions de clemència inclogui una combinació d'indults orientats a la reforma de la justícia penal i altres més controvertits per a aliats polítics, segons la CNN. Els indults són un dels elements que Trump ha de completar abans que acabi la seva presidència i la deixi en mans del demòcrata Joe Biden.

Els disturbis del passat 6 de gener que van provocar el segon judici polític en contra de Trump han complicat el seu desig de perdonar-se a ell mateix, als seus fills i al seu advocat personal Rudy Giuliani o, almenys, així ho creuen fonts consultades per la CNN.

En un altre ordre de coses, les forces de l'ordre dels Estats Units estan investigant si una dona es va emportar un ordinador portàtil o un disc dur de l'oficina de la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, durant el setge del Capitoli el 6 de gener i va intentar vendre el dispositiu a la intel·ligència russa, segons un expedient judicial.

Un agent de l'FBI va revelar els detalls en una declaració jurada en la qual es feia referència a un cas penal contra Riley June Williams, una dona de Pennsilvània acusada d'irrompre il·legalment a l'edifici del Capitoli i de dirigir persones a l'oficina de Pelosi.

El robatori d'aparells electrònics de les oficines de Congrés ha estat una preocupació persistent. El fiscal en funcions Michael Sherwin va dir després de l'atac que alguns dels robatoris podrien haver posat en perill els «valors de seguretat nacional».