L'empresa alemanya Biontech ha anunciat aquest dilluns que subministrarà a la Unió Europea 75 milions de dosis de la seva vacuna contra el coronavirus durant el segon trimestre després d'optimitzar els seus processos de producció. "Continuem treballant per a augmentar els subministraments a partir del 15 de febrer per a aconseguir el número de dosi fixat en els contractes", ha dit el director financer de la companyia, Sierk Poetting, en un comunicat

"A més, en el segon trimestre podrem subministrar 75 milions de dosis més a la UE", ha agregat.

Aquest subministrament forma part de la segona comanda de la UE, de 200 milions de dosis, que s'esperava per a més tard.

L'anunci de Biontech es produeix gairebé immediatament abans d'una cimera de vacunació convocada pel Govern alemany, amb representants de les farmacèutiques i de la UE.

La UE havia estat blanc de crítiques per haver fet les comandes de vacuna massa tard i en quantitats no suficients a les diverses empreses.

A més, els productors de les tres vacunes ja autoritzades -Biontech/Pfizer, Moderna i AstraZeneca- han tingut problemes de producció que han retardat els seus subministraments a la UE, la qual cosa també ha generat debat.

Biontech podrà ara augmentar la seva producció, segons Poetting, pel fet que s'han acabat els treballs d'optimització a la fàbrica belga de Purus. "Ara, amb això podrem tornar al pla original de subministrament de vacunes a la UE·, ha dit Poetting.

A més, la nova fàbrica a Marburg (centre d'Alemanya) ha rebut la llicència amb la qual podrà començar a produir al febrer.

Un tercer component és que Biontech ha augmentat la seva xarxa de cooperacions a Europa.

Biontech contempla fins i tot elevar gairebé al doble la seva producció de vacunes de cara a la demanda mundial i produir aquest any 2.000 milions de dosis enfront dels 1.300 milions contemplats inicialment.

Von der Leyen anuncia que AstraZeneca té previst lliurar 9 milions de dosis adicionals a la UE

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va anunciar aquest diumenge que AstraZeneca té previst lliurar 9 milions de dosis addicionals de vacunes contra la covid-19 en el primer trimestre de l'any, enfront de l'oferta que la companyia va fer la setmana passada.

"Un pas endavant en les vacunes. AstraZeneca lliurarà 9 milions addicionals de dosis en el primer trimestre (40 milions en total) comparat amb l'oferta de la setmana passada i començarà els lliuraments una setmana abans del programat", va dir la presidenta de la CE en un tuit.

Von der Leyen, que aquest diumenge va mantenir una reunió virtual amb el conseller delegat de AstraZeneca i d'altres farmacèutiques que tenen acords amb la UE sobre la compra de vacunes contra el coronavirus, va afegir que "la companyia també expandirà la seva capacitat de producció a Europa".

La Unió Europea va activar el dissabte un mecanisme per al control de les exportacions de vacunes del covid-19 de les farmacèutiques en territori europeu amb l'objectiu d'augmentar la transparència i assegurar el subministrament de les dosis compromeses.

La mesura estarà en vigor fins al 31 de març i afectarà només les vacunes d'aquells laboratoris amb els quals la Comissió Europea va signar acords de compra anticipada.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus