El decret que preveu un complement per maternitat en les pensions i canvis en l'Ingrés Mínim Vital (IMV) entra en vigor aquest dijous, 4 de febrer, després de la seva publicació avui al Boletín Oficial del Estado (BOE)

Quina quantia té?

El decret llei aprovat pel Consell de Ministres preveu un nou complement de maternitat a les pensions que tindrà una quantia fixa de 400 euros anuals per fill, des del primer (fins ara només es podia accedir a partir del segon fill), amb el qual l'Executiu pretén reduir la bretxa de gènere en les pensions del 30% a menys del 5%. El complement estarà en vigor fins que s'aconsegueixi aquesta meta.

Qui el pot demanar?

El Govern calcula que durant el 2021 podran accedir a aquest complement pel primer fill unes 30.000 dones, tot i que ha precisat que no serà exclusiu per a les dones, sinó que també que acreditin que la seva paternitat va suposar un perjudici a la seva carrera professional.

El nou complement no exclourà als homes perquè el Tribunal de Justícia Europeu va dictar que era discriminatori i perquè s'han trobat amb peticions creixents d'homes per accedir a aquesta ajuda. Si bé, l'Executiu preveu que un 98% dels beneficiaris seran dones.

Afecta totes les pensions?

Aquest benefici s'estén a les jubilacions anticipades de caràcter voluntari. Així, el complement es reconeixerà en totes les modalitats de pensió: jubilació, incapacitat permanent i viduïtat, excepte la jubilació parcial.

El nou complement beneficiarà especialment a les pensions més baixes. Així, si en el model preexistent, una dona amb dos fills podia rebre un 5% més de pensió, a partir d'ara, la pensió pujarà un 6% per a les dones que reben una pensió mitjana i un 8%, en el cas de les quals reben una pensió mínima.