Les autoritats sanitàries del Regne Unit han detectat una nova mutació en l'anomenada «variant britànica» del coronavirus, la qual, segons temen els experts, podria reduir l'eficàcia de les actuals vacunes. En una anàlisi de 214.159 mostres d'aquesta variant de virus, coneguda tècnicament com B117, els científics de l'organisme de salut pública Public Health England (PHE) van trobar 11 casos de la mutació E484K, que també es troba en les variants brasilera (B1128) i sud-africana (B1351).

En respondre a aquesta informació, Julian Tang, viròleg de la universitat de Leicester (centre d'Anglaterra), va dir que es tracta d'una troballa «preocupant», encara que «no del tot sorprenent», ja que és normal que els virus mutin. Tang va instar la població a respectar les restriccions vigents atès que els virus «no només es propaguen sinó que evolucionen» per adaptar-se al seu entorn.

Igual que altres experts, aquest acadèmic va alertar que la propagació d'aquesta mutació dins de la variant britànica podria incidir en l'eficàcia de les vacunes, com passa amb les brasilera i sud-africana, tot i que els preparats encara oferirien cert nivell de protecció.

Més resistent

Un estudi preliminar de la universitat anglesa de Cambridge difós ahir indica que la vacuna de Pfizer-BioNTech és eficaç contra la variant britànica, però és «menys efectiva» quan conté la mutació E484K, ja que llavors es requereixen «nivells substancialment més alts d'anticossos per neutralitzar el virus».

Encara que hi ha milers de variants del coronavirus original circulant pel món, els experts se centren sobretot en aquestes tres -britànica, sud-africana i brasilera- pel seu potencial de contagi i aparent major resistència als fàrmacs. Diverses localitats d'Anglaterra han iniciat anàlisis a domicili per detectar i aïllar casos positius de la variant sud-africana, entre indicis que s'està estenent entre la població al Regne Unit.

El Govern conservador va confirmar dilluns aquesta iniciativa després que es detectessin en diversos punts del país els primers supòsits d'aquesta variant que no estan vinculats directament a un viatge a Sud-àfrica o a altres casos positius coneguts.