04 de febrer de 2021
04.02.2021
Diari de Girona

Les claus de l'esborrany de la nova llei trans

El text legal permet a una persona canviar-se de sexe al DNI sense necessitat d'hormonació ni aval mèdic

03.02.2021 | 23:57
Les claus de l'esborrany de la nova llei trans
Les claus de l'esborrany de la nova llei trans

L'esborrany de l'avantprojecte de la llei trans recull una reivindicació històrica del col·lectiu, que una persona pugui canviar el seu nom i el seu sexe al DNI només amb la manifestació del seu desig, sense necessitat d'aval mèdic i dos anys d'hormonació, com exigeix ??la llei actual. És el que els col·lectius trans anomenen despatologització o autodeterminació de gènere, que està recollida ja a 12 lleis autonòmiques i compleix amb la jurisprudència del Tribunal Constitucional i del Suprem.

Lliure autodeterminació

És la part de la norma que genera més polèmica, i és que des de la reforma de l'any 2007 no s'exigeix ?que una persona s'operi els genitals per canviar la seva afiliació en el Registre Civil i el DNI però sí que s'hormoni durant dos anys i disposi de un informe mèdic que li diagnostiqui disfòria de gènere. Però l'esborrany legal estableix que la certificació registral «en cap cas podrà estar condicionada a la prèvia exhibició de cap informe mèdic o psicològic» i que només cal la «declaració expressa» de la persona interessada.

Menors, a partir dels 16 anys

Per donar compliment a la jurisprudència emesa pel Tribunal Constitucional, s'elimina el requisit de majoria d'edat per sol·licitar el canvi registral de sexe, de manera que es podrà sol·licitar, si aquesta llei tira endavant, a partir dels 16 anys.

Manté les causes jurídiques

Davant els recels que provoca en una part del feminisme la possibilitat que homes canviïn de sexe per minorar les seves penes de violència de gènere, l'esborrany legal estableix que el canvi de sexe «no alterarà la titularitat dels drets i obligacions jurídiques que puguin correspondre a la persona amb anterioritat a la inscripció del canvi registral».

En les persones no binàries s'ha d'ometre la menció al sexe

Les persones que es consideren no binàries, és a dir, ni de sexe masculí ni femení «per primera vegada en el nostre ordenament jurídic podran sol·licitar que els seus documents oficials d'identificació ometin la menció relativa a l sexe», assenyala l'esborrany de l'avantprojecte legal.

Dret a la reproducció assistida

Les persones trans amb capacitat de gestar podran ser receptores o usuàries de les tècniques de reproducció assistida.

Competicions esportives

Perquè les persones trans puguin participar en les competicions esportives del seu sexe hauran d'haver efectuat abans el canvi en el registre, llevat dels menors.

Presons: segons el registre

Finalment, l'esborrany legal preveu que les persones preses tinguin dret al fet que se les interni tenint en compte el seu sexe registral.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit