Arancha González Laya ha replicat al ministre rus d'Exteriors, Sergei Lavrov, que a Espanya "no hi ha presos polítics" sinó "polítics presos", alhora que ha qüestionat la qualitat democràtica de Rússia. La ministra espanyola d'Exteriors ha reaccionat així a les opinions del seu homòleg, que davant l'exigència del cap de la diplomàcia europea,

Josep Borrell, perquè s'alliberi l'opositor Alexei Navalni, ha retret a la Unió Europea l'empresonament dels presos independentistes catalans. En declaracions als mitjans Laya no ha volgut entrar en comparacions, "que sempre són odioses", però ha recordat a Lavrov que Espanya "és una de les 23 democràcies plenes al món, i només n'hi ha 23. Rússia està al lloc 124 de 167 països".

Després de recordar que a Espanya "tots els ciutadans, tots, tenen plenament garantits els drets i llibertats", Laya ha desitjat que Navalny "tingui l'oportunitat" de participar i fer campanya a les pròximes eleccions russes "com ho estan fent els líders independentistes catalans que compleixen condemna a Espanya".