El president dels Estats Units, Joe Biden, ha mostrat el seu rebuig a que el seu rival a les eleccions, l'expresident Donald Trump, rebi informes d'Intel·ligència com és habitual que facin els antics mandataris dels Estats Units. Biden s'hi ha mostrat contrari pel «comportament erràtic» de Trump i al fet que no aportarà cap valor a l'exposat en aquests informes.

Amb aquestes declaracions, pronunciades en la primera entrevista com a president en un canal de televisió, el mandatari demòcrata va un pas més enllà del que la seva Administració estava debatent aquests dies.

«Jo no vull especular però no crec que necessiti tenir aquests informes d'intel·ligència. Quina importància tindrà que ell ho tingui, quin impacte tindrà en ell més enllà del fet que se li pugui escapar alguna cosa», va preguntar-se Biden.

El president es va reafirmar en totes les seves crítiques al seu rival polític, però va evitar pronunciar-se sobre si votaria a favor de condemnar Trump en l'impeachment que comença la setmana que ve.

El debat del salari mínim

El mandatari nord-americà també va lamentar que l'augment del salari mínim a nivell federal proposat pel seu Govern tingui poques opcions de perdurar en la negociació al Senat, tot i el suport de la majoria dels demòcrates.

«No crec que sobrevisqui», es va lamentar Biden, que va assegurar que començarà una negociació amb representants per poder dur a terme aquesta mesura que suposaria uns honoraris mínims de 15 dòlars l'hora (12,4 euros aproximadament) per a cada nord-americà.

Una de les principals crítiques rebudes a la proposta era que des dels republicans no veien adequat pujar el salari mínim enmig d'una pandèmia. El president nord-americà va defensar que després de la pujada, tota l'economia milloraria.

El paquet econòmic per revitalitzar l'economia va passar durant la matinada de divendres el seu primer escull al Senat amb el suport de tots els senadors demòcrates i el vot de desempat de la presidenta de la institució, Kamala Harris.

Malgrat que la intenció del nou Govern era aprovar un estímul econòmic amb suports bipartidistes, les negociacions entre representants dels dos partits proposaven una mida molt diferent.

La proposta que ha arribat a la Cambra és la d'un paquet de 1,9 bilions de dòlars (1,56 bilions d'euros) en el qual anirien inclosos xecs de 1.400 dòlars (1.161 euros) per als nord-americans que guanyessin menys de 75.000 dòlars (62.244 euros), una de les grans promeses demòcrates.