11 de febrer de 2021
11.02.2021
Diari de Girona

Geòrgia investiga l'intent de Trump de manipular el resultat de les eleccions

El Senat avala la constitucionalitat del segon judici polític al polèmic magnat amb el vot a favor de sis representants republicans

10.02.2021 | 23:44
Geòrgia investiga l'intent de Trump de manipular el resultat de les eleccions

Els fiscals del comtat de Fulton, a Geòrgia, estan investigant els intents de Donald Trump d'anul·lar els resultats de les eleccions presidencials de 2020 a l'estat del sud. La fiscal del comtat de Fulton, Fani Willis, ha enviat una carta en què demana als funcionaris del Govern estatal que conservin els documents, inclosos els relacionats amb la trucada de l'aleshores president Trump al secretari d'Estat republicà, Brad Raffensperger, pressionant-lo perquè «trobi» més vots. Geòrgia va ser clau per certificar la victòria electoral de Joe Biden que va enfonsar les esperances de Trump.

«Aquest assumpte és d'alta prioritat, i confio que, com a companys de les forces de l'ordre que han jurat defensar les Constitucions dels Estats Units i de Geòrgia, la nostra obtenció d'informació i proves de possibles delictes a través d'entrevistes, documents, vídeos i registres electrònics serà cooperativa», establia la carta datada el 10 de febrer.

«Aquesta carta és una notificació que tots els registres potencialment relacionats amb l'administració de les eleccions generals de 2020 han de ser preservats, amb especial cura per apartar i preservar aquells que puguin ser evidència d'intents d'influir en les accions de les persones que estaven administrant aquesta elecció». Els representants de la fiscalia del comtat i de Trump no van respondre immediatament a les sol·licituds de comentaris.
 

Pressió contra Biden

Dilluns, l'oficina de Raffensperger va obrir la seva pròpia investigació sobre la trucada telefònica de Trump del 2 de gener en la qual pressionava perquè anul·lés la victòria del demòcrata Joe Biden el 3 de novembre a l'estat basant-se en reclamacions infundades de frau electoral, i va dir que qualsevol altre esforç legal correspondria al fiscal general de l'estat.

Els fiscals novaiorquesos també han obert investigacions penals i civils contra Trump pels seus negocis. El New York Times va informar per primera vegada de la investigació. El comtat de Fulton inclou Atlanta, la capital de l'estat de Geòrgia.

En un altre ordre de coses, el Senat va avalar ahir la constitucionalitat del judici polític a Trump amb el vot a favor de 6 representants repubiicans. Així, 56 senadors van votar a favor de la constitucionalitat de jutjar un expresident i 44 ho van fer en contra, un resultat que avala la legalitat del procés i permetrà que el judici continuï fins a les últimes conseqüències.

Els arguments de la defensa van ser refutats amb força pels advocats demòcrates. «No escoltaran una extensa lliçó per la meva part perquè el nostre cas es basa en fets concrets i freds», va afirmar el diputat Jamie Raskin, que lidera l'equip de lletrats de l'acusació. Raskin va recordar que l'assalt al Capitoli es va produir el 6 de gener, quan Trump era encara president, de manera que desestimar el cas segons aquesta premissa equivaldria a crear l'«excepció de gener» a la Constitució, un buit en la rendició de comptes.

En aquest sentit, Trump no sembla estar gaire content amb els arguments usats per un dels seus advocats, Bruce Castor, que va realitzar un discurs que va incloure elogis als responsables de l'acusació en el judici polític.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook