Els fiscals demòcrates del segon judici polític a Donald Trump van referir-se a l'expresident dels Estats Units com l'«incitador en cap» de la torba que va assaltar el Capitoli, i el van acusar d'«encoratjar deliberadament» la violència per intentar mantenir-se en el poder. Els demòcrates van exhibir imatges inèdites de l'atac al Capitoli del passat 6 de gener i van articular un al·legat contundent contra l'expresident, acusat d'«incitar una insurrecció» dels seus seguidors que va causar cinc morts.

«Les proves demostraran que Donald Trump va abdicar del seu paper com a comandant en cap i es va convertir en l'incitador en cap d'una insurrecció perillosa», va dir el fiscal en cap del judici polític, el legislador demòcrata Jamie Raskin. «Els va dir als seus seguidors que lluitessin com si fos l'infern, i aquell dia ens van portar l'infern» al Capitoli, va afegir.

Els fiscals van argumentar que, amb les seves denúncies sense proves de frau electoral, el polèmic multimilionari va estendre durant setmanes les llavors de l'assalt al Capitoli, i després de provocar la fúria dels seus votants, els va empènyer a actuar, amb un discurs aquell dia a Washington en el qual va instar els seus seguidors a dirigir-se cap al Congrés i lluitar.

«Trump va construir aquesta torba al llarg de molts mesos, repetint els mateixos missatges fins que van creure que els havien robat els seus vots, i els va incitar per poder utilitzar-los per robar-se les eleccions», va resumir el fiscal demòcrata Eric Swalwell.

Un altre dels fiscals, el congressista Ted Lieu, va al·legar que Trump va recórrer a la ira dels seus seguidors perquè «s'havia quedat sense opcions no violentes per mantenir-se en el poder», després de pressionar sense èxit funcionaris en estats clau perquè desafiessin el resultat de les eleccions.

El seu company demòcrata Joe Neguse va assegurar que l'atac era «previsible» donats els comentaris de Trump, i va descriure les peticions de l'expresident d'«aturar el robatori» de les eleccions com una «clara crida a les armes».