12 de febrer de 2021
12.02.2021
Diari de Girona

L'OMS alerta Espanya que una reobertura «ràpida» pot causar més propagació

L'Organització Mudial de la Salut encara veu «massa alta» la transmissió i avisa que cal controlar-la per facilitar la vacunació

12.02.2021 | 01:30
Terrasses ocupades a Santa Coloma la setmana passada

L'Organització Mundial de la Salut va alertar ahir que una reobertura «massa ràpida» a Espanya podria provocar una propagació més forta de la covid-19. La responsable d'emergències de l'OMS, Catherine Smallwood, va constatar aquest dijous la «relativa disminució» dels contagis, però va alertar que la transmissió del virus continua sent «molt alta» per reobrir massa ràpidament. Smallwood va apostar per aixecar restriccions gradualment quan hi hagi «dades epidemiològiques clares».

«Reduir la transmissió facilitarà la vacunació», va afegir la responsable d'emergències. De fet, per al conjunt d'Europa l'OMS, Smallwood va optar per desaconsellar una reobertura «precipitada» perquè la incidència de contagis encara és «massa elevada». «La reobertura ha de ser gradual», va defensar el responsable de l'OMS Hans Kluge. Pel que fa a les noves variants de la covid-19, Kluge va assegurar que la seva transmissió «no està estesa» per ara a Europa, però que segueixen sent un motiu de preocupació i que cal controlar-les.

Si bé el nombre d'infeccions al Vell Continent fa quatre setmanes seguides que disminueix, l'OMS creu que encara no es poden aixecar ràpidament les restriccions. «Ara mateix la immensa majoria dels països europeus continuen sent vulnerables», va assegurar Kluge.

Estratègia a llarg termini

Així, va defensar que no es pot abaixar la guàrdia ara que s'acaba de posar en marxa la campanya de vacunació contra el virus. A més d'instar els països europeus a «accelerar» aquesta vacunació i mantenir mesures per la covid-19, l'OMS va fer una noca crida per «reforçar el sistema sanitari» per augmentar els testos, el rastreig i l'aïllament dels contagiats per poder aturar l'avanç del coronavirus.

El responsable europeu de l'OMS, Hang Kluge, va admetre que falta una «estratègia a llarg termini» per sortir de la pandèmia. «Cal repensar el constant tancament i reobertura», va assegurar Kluge. L'OMS confia que la vacuna sigui la via de sortida de la pandèmia de la Covid-19. «Esperem que ens permeti superar les pujades i baixades constants de la corba de contagis», va afirmar Smallwood.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook