El nou primer ministre italià, Mario Draghi, va jurar ahir el càrrec en una jornada en què va tornar a evitar dir res davant la premsa i es va limitar -amb una puntualitat suïssa- a complir amb tots els rituals previstos per la República per als canvis de Govern. D'aquesta manera, l'acabat d'estrenar primer ministre va celebrar també el seu primer Consell de Ministres sumit en una extrema serietat que ha portat els analistes italians a avançar que serà aquest l'estil de baix perfil que el nou executiu mantindrà.

Tant va ser així que gairebé la totalitat dels 23 nous ministres -a excepció de Dario Franceschini, el titular de Cultura-es van negar a fer declaracions després de la ràpida cerimònia de jurament de el nou Govern. Un executiu que ja ha atret crítiques per l'escassa presència de dones (8) i per l'exercici d'equilibrisme que suposarà gestionar la relació entre alguns tecnòcrates en ministeris clau (Economia, Interior) i un grup majoritari i heterogeni de figures (15) procedents dels sis partits polítics que li han permès a Draghi prendre el poder.

Guerrilla política

Un reflex d'això va ser el particular Vietnam, que va tornar a esclatar dins el Moviment 5 estrelles (M5S), la formació que més conflicte intern està vivint a causa de la decisió de donar suport al banquer italià. L'últim motiu de tensió ahir va ser el Ministeri de la Transició Ecològica, el qual, a diferència del que es pensava, no va acabar en mans d'un polític d'aquesta formació.

La senadora Barbara Lezzi, representant del corrent més antisistema de l'M5S, va ser la primera a donar veu als inconformistes. Lezzi va escriure als líders del partit demanant-los que es repeteixi «immediatament» la votació en línia a través de la qual les bases van donar dijous el seu suport a Draghi, en vista al vot de confiança a què s'ha de sotmetre el nou Govern la setmana que ve. Si no ocorre, va amenaçar Lezzi, «el nostre vot ha de ser ´no'». Segons apunten algunes fonts, serien uns 30 els senadors que podrien seguir els seus passos.

Un gest inequívoc que pot trastocar -abans del que s'esperava- els equilibris dins el nou Executiu liderat per l'expresident del Banc Central Europeu, ja que amenaça amb reforçar el pes de l'ultranacionalista Matteo Salvini. Ell mateix ho va dir en els últims dies. «Al M5S hi ha divisió. En aquesta situació és encara més important el paper de la Lliga i de Forza Itàlia (el partit de Silvio Berlusconi)», va indicar.