Dur cop per a Donald Trump. El Tribunal Suprem dels Estats Units ha obert la porta a investigar les declaracions d'impostos de l'expresident, quelcom que portava mesos intentant evitar. Ahir, el màxim òrgan judicial del país va donar permís a la Fiscalia de Manhattan perquè tingui accés als seus registres financers i investigui així possibles crims.

A diferència de tots els altres presidents recents dels EUA, Trump es va negar durant els seus quatre anys de mandat a fer públiques les seves declaracions d'impostos. Les dades podrien proporcionar detalls sobre la seva riquesa i les activitats de la seva empresa immobiliària familiar, l'Organització Trump.

Els magistrats van rebutjar ahir la petició de l'expresident de deixar en suspens una decisió d'un tribunal inferior que ordenava a la seva empresa de comptabilitat, Mazars USA, que complís amb una citació per lliurar els materials a un gran jurat convocat pel fiscal del districte de Manhattan, el demòcrata Cyrus Vance. «El treball continua», va afirmar Vance després de la decisió del tribunal. Vance havia dit prèviament en una carta als advocats de Trump que la seva oficina tindria la llibertat de fer complir immediatament la citació si els jutges rebutjaven la petició del magnat.

El Tribunal Suprem, que té una majoria conservadora que inclou tres persones nomenades per Trump, ja s'havia pronunciat una vegada, el juliol passat, rebutjant l'ampli argument del magnat que era immune a les investigacions penals com a president en funcions.

Trump, que va deixar el seu càrrec el 20 de gener després de ser derrotat per Joe Biden, segueix enfrontant-se a una sèrie de problemes legals relacionats amb la seva conducta personal i empresarial.

Vance va emetre una citació a Mazars a l'agost de 2019 per accedir a les declaracions d'impostos corporatius i personals de Trump de 2011 a 2018. Els advocats de l'expresident van intentar sense èxit bloquejar la citació, argumentant que, com a president en exercici, tenia immunitat absoluta davant de les investigacions penals estatals.