«Aquella nit jo vaig ser testimoni també, encara nen, d'aquell episodi històric i vaig aprendre l'immens, l'incalculable valor que té la llibertat per al poble espanyol», va afirmar ahir Felip VI en l'acte de commemoració de la neutralització del cop d'Estat del 23 de febrer de 1981. El noi de 13 anys a qui el seu pare va seure al costat seu perquè veiés treballar un rei durant una nit d'altíssima tensió va anar al Congrés, portant ell ara els cabells blancs i la corona, a recordar la jornada en què, fa 40 anys, Espanya s'ho va jugar tot.

El rei Felip VI va assenyalar a la cambra baixa tres factors que van neutralitzar aquell «atac d'extraordinària gravetat contra el sistema democràtic», factors que va citar en aquest ordre: «El rebuig institucional i ciutadà a la ruptura del nostre marc de convivència» , «la gran convicció democràtica dels parlamentaris i membres del Govern que van ser retinguts a la cambra» i el fet que «el rei Joan Carles va assumir com a Cap de l'Estat la seva responsabilitat i el seu compromís amb la Constitució».

Davant representants d'un parlament format per diputats que, d'edat mitjana, tenien només set anys quan el tinent coronel Antonio Tejero i els seus guàrdies civils van entrar disparant al sostre, el successor de Joan Carles de Borbó va reivindicar la seva figura recordant que «la seva fermesa i autoritat van ser determinants per al triomf de la democràcia».

Felip VI va expressar la necessitat que «tots, ciutadans i institucions, hàgim de sentir-nos compromesos i obligats a defensar, protegir i preservar la nostra convivència en democràcia i llibertat perquè sabem el difícil que va ser assolir-la i que sempre hi ha riscos que la poden amenaçar».

Ni Pablo Iglesias ni els tres membres de Podem a la Mesa del Congrés, Gerardo Pisarello, Glòria Elizo i Javier Sánchez Serna, van aplaudir la intervenció del monarca, amb les mans a la falda mentre el Rei tornava al seu seient. Ja abans, a la porta de Congrés, Iglesias havia qüestionat «que la monarquia sigui condició de possibilitat de la democràcia», i havia explicat que assistia a l'acte perquè «som enormement institucionals», tot i que «no callarem el que pensem». Les seves paraules recordaven la plantada que havien organitzat per a aquest acte ERC, Junts, EH-Bildu, la CUP, el BNG i el PNB.

Debat al Congrés

Hores més tard, el Congrés es va posicionar a favor de mantenir la inviolabilitat de la família reial i evitar qualsevol tipus d'investigació amb el suport de PSOE, PP, Vox i Ciutadans en rebutjar una proposició no de llei d'Esquerra Republicana que es votarà demà, segons Efe. Novament, s'escenificarà a la cambra baixa les discrepàncies entre els socis de govern, en aquesta ocasió sobre una iniciativa d'ERC que demana suprimir la inviolabilitat i altres figures «d'especial protecció judicial» a membres de la monarquia.

El portaveu d'En Comú Podem, Jaume Asens, va justificar el vot a favor d'Unides Podem perquè «hi ha un problema democràtic quan no es poden investigar els crims de corrupció de la monarquia».