Tot apunta que l'Estat rus va ser el responsable de l'enverinament del blocaire Alekséi Navalni a l'estiu de l'any 2020. A més, la «resposta inadequada» i la falta d'interès del Govern i la justícia de Rússia en el cas hauria de propiciar l'obertura d'una «investigació internacional»per aclarir l'incident. Aquestes són, a grans trets, les conclusions a què han arribat dues investigadores sectorials de l'ONU, després d'examinar i estudiar durant diversos mesos la informació disponible respecte l'intent d'assassinat del principal líder de l'oposició al gegant euroasiàtic.

Les dues funcionàries internacionals, Agnes Callamard, relatora especial de l'ONU sobre execucions extrajudicials, i Irene Khan, la seva homòloga sobre llibertat d'expressió i opinió, han dirigit una dura carta al Govern rus en la qual denuncien la «probable implicació» de funcionaris russos d'alt nivell en la fracassada temptativa de magnicidi, al·ludint a la inaccessibilitat de la substància tòxica utilitzada. «Els coneixements necessaris per gestionar i desenvolupar noves modalitats de Novitxok com la trobada a les mostres preses a Navalni només poden trobar-se en actors estatals», estableix el text.

A causa de la gravetat de l'incident, que «aparentment» repeteix un «patró d'assassinats selectius», Callamard i Khan consideren justificada l'obertura d'una «investigació internacional».