L'expresident estatunidenc Donald Trump i la seva esposa, Melania, es van vacunar discretament contra la covid-19 el gener passat abans d'abandonar la Casa Blanca, van revelar aquest dilluns mitjos locals.

No és clar si Trump, qui durant mesos es va negar a usar en públic màscareta per a protegir-se de la malaltia, i l'exprimera dama van rebre la primera o totes dues dosis de la vacuna.

Tampoc ha transcendit quina de les vacunes aprovades en aquell moment per a ús d'emergència als EUA -la de Moderna o la de Pfizer- els va ser administrada.

Un assessor de l'expresident consultat pel diari The New York Times va confirmar que Trump va rebre en privat la vacuna al gener.

Diumenge passat, Trump va assegurar en un discurs en la Conferència d'Acció Política Conservadora (CPAC, en anglès) que "tothom hauria d'anar a rebre la seva injecció", en la seva primera intervenció pública des de la fi del seu mandat, el passat 20 de gener.

La gestió d'aquest tema per part de l'exgovernant contrasta amb el del seu successor, el demòcrata Joe Biden, a qui li van administrar en públic totes dues dosis de la vacuna i va animar als seus compatriotes a emular el seu exemple.

A la fi de setembre, Trump es va contagiar amb covid-19, així com la seva esposa, i va haver de ser hospitalitzat durant tres dies en un centre sanitari de Washington DC, del qual va sortir després que se li administrés el còctel experimental d'anticossos de la farmacèutica Regeneron i l'antiviral Remdesivir.

Un funcionari governamental va dir a mitjan desembre que a Trump no se li administraria la vacuna de la covid-19 fins que li ho recomanés l'equip mèdic de la Casa Blanca.

Durant el seu mandat, Trump va arribar a reconèixer que havia menystingut a propòsit la gravetat de la malaltia al principi de la pandèmia perquè no s'estengués el pànic entre els estatunidencs, en una sèrie d'entrevistes amb el periodista Bob Woodward per al seu llibre "Rage".

A la seva arribada a la Casa Blanca, Biden es va posar com a meta administrar 100 milions de dosis en els seus primers 100 dies en el càrrec i frenar la propagació de la pandèmia als EUA, el país més afectat per la covid-19 i on han mort més de mig milió de persones i més de 28,6 milions han estat contagiades amb el coronavirus.