El Govern i les comunitats han pactat aquest dimecres el pla per al pont de Sant Josep i Setmana Santa, que passa pel tancament perimetral de totes les autonomies menys Balears i Canàries, un toc de queda a les 23 hores com a màxim i reunions d'entre 4 i 6 persones en espais públics i de sol convivents en privats.

Així ho ha anunciat en la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que ha agraït l'esforç de tots els consellers per a arribar a aquest "acord de mínims", al qual les comunitats podran afegir altres restriccions que considerin oportunes.

Un acord que demà serà publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), la qual cosa suposa que és d'obligat compliment i que abasta dos períodes: el primer entre el 17 i 21 de març en les autonomies en les quals el dia 19 és festiu i del 26 d'aquest mes fins al 9 d'abril en tot el territori.

La comunitat de Madrid ha votat en contra i ha anunciat que no tancarà perimetralment la comunitat.

Catalunya retreu que Govern només pren mesures quan arriben vacances

Catalunya s'ha abstingut en la votació en el Consell Interterritorial de Salut perquè creu que el govern espanyol "només vol actuar quan arriben les vacances i la resta de l'any se'n renta les mans", han explicat fonts del Departament de Salut.

El secretari de la Conselleria de Salut, Marc Ramentol, ha estat el representant català en el consell interterritorial que ha debatut les mesures que es relaxaran i les que es mantindran de cara a Setmana Santa.

En aquest sentit, fonts de la Generalitat han lamentat que el govern "una vegada més, actua per frenar els peus a Madrid, però per res més", en referència al fet que la comunitat madrilenya és partidària d'obrir la seva comunitat mentre que la resta de CCAA són favorables a mantenir el perímetre autonòmic.

Ramentol també s'ha mostrat disconforme a rebaixar de 6 a 4 el nombre màxim de persones perquè a Catalunya s'ha aplicat la limitació de sis persones des de la segona onada "i ha funcionat per reduir els contagis".

El secretari general català ha insistit que es mantingui el tancament de totes les comunitats i que el toc de queda comenci a les 22 hores i es mantingui igual durant les vacances.

També ha defensat una altra vegada la necessitat que s'elimini el topall de 55 anys per administrar la vacuna d'AstraZeneca, davant la qual cosa la ministra de Sanitat, Carolina Darias, segons la Generalitat, ha respost que el tema s'estudiarà demà en la ponència de vacunes i en la comissió de Salut Pública.