18 de març de 2021
18.03.2021
Diari de Girona

Experts constaten un estancament i alerten d'un augment de positius

17.03.2021 | 23:25
Experts constaten un estancament i alerten d'un augment de positius

El Grup de Recerca en Biologia Computacional de la UPC (Biocomsc) va alertar que el nombre de contagis de covid-19 ha augmentat en la darrera setmana i s'ha confirmat un «estancament de baixada». El grup va afegir que l'Rt està arribant a1 i va valorar que són «males notícies» en l'evolució de la pandèmia. Les prediccions a una setmana són d'estancament o «petita pujada de casos nous» i veuen baixa la probabilitat de retornar l'Rt a 0,9. L'investigador del grup, Enric Álvarez, va expressar a RAC1 la seva preocupació davant d'un «canvi de tendència» que va començar el dimecres de la setmana passada. Per això, va considerar que «el millor era no tocar res i no relaxar-se» i va demanar prudència de cara a Setmana Santa.

Álvarez va afirmar que encara no hi ha una pujada però sí que hi ha indicadors que mostrarien «una pujada lenta». Segons Álvarez, la pujada no estaria directament relacionada amb l'obertura d'aquesta setmana sinó a un «procés de relaxament» que va més enllà.

En unes piulades a les xarxes socials, el Biocomsc va afegir que si es consolida aquest estancament, hi pot haver un empitjorament en algunes zones que ja tenen situacions «difícils», com la Catalunya Central. Va afirmar que cal estar atents també a Lleida i el Vallès, a la regió Metropolitana Nord. De moment no detecten problemes a Barcelona Sud, Girona ni a les Terres de l'Ebre. Al Pirineu hi ha brots però veuen que la situació a l'Aran és de baixada. Pel que fa al Camp de Tarragona la situació és de possible estancament.

El Biocomsc va afirmar que les UCIs continuen molt plenes i va alertar que el nivell de vacunació «no és suficient» si comencés una quarta onada a l'abril i va afirmar que encara es necessiten «un o dos mesos» més.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook