19 de març de 2021
19.03.2021
Diari de Girona

La llei de l'eutanàsia entrarà en vigor d'aquí a tres mesos

Espanya es converteix així en el sisè país del món que despenalitza aquesta pràctica

19.03.2021 | 00:23
La llei de l'eutanàsia entrarà en vigor d'aquí a tres mesos
La llei de l'eutanàsia entrarà en vigor d'aquí a tres mesos

Vint-i-vuit anys després que Ramón Sampedro presentés davant un jutjat de Barcelona la seva demanda judicial per ser ajudat a morir, cosa que va impulsar el debat sobre l'eutanàsia a Espanya, el Congrés dels Diputats va viure ahir, com van destacar la majoria dels grups parlamentaris, un «dia històric». La cambra baixa va aprovar definitivament, amb els vots en contra de PP i Vox, la llei que despenalitza l'eutanàsia i que regula el seu procediment, que entrarà en vigor d'aquí a tres mesos.

Espanya es converteix així en el sisè país del món que ha legalitzat aquesta pràctica, encara que alguns Estats més permeten el suïcidi assistit i altres estan en procés. La llei espanyola facilita les dues coses, tant que el pacient s'autoadministri el medicament que provoca la mort amb supervisió mèdica (suïcidi assistit) com l'eutanàsia: l'administració per part de metge de la substància al malalt terminal.

Per això, a l'hemicicle del Congrés van ser diversos els grups que van destacar que Espanya «reforça el compromís» amb «avançar en drets» (com Sara Giménez, de Ciutadans), amb una «resposta legal i segura a una situació angoixant i terrible per a moltes persones», en paraules de Joseba Agirretxea, del PNB.

En tot cas, també van ser diversos els parlamentaris que van recordar al Congrés que aquesta legislació arriba «tard» per a molts malalts, que durant anys han mort sense poder acollir-se a ajuda mèdica per acabar amb les seves vides.

El PP i Vox van reiterar els seus arguments en contra d'una llei «dissenyada, no per a casos excepcionals», sinó com «un efecte crida per a les persones més vulnerables», segons el popular José Ignacio Echaniz. Paral·lelament, Lourdes Méndez, de Vox, va acusar directament els proponents d'«implantar la cultura del descart i la mort». La ultradreta va anunciar, a més, que recorrerà la norma davant el Constitucional, mentre que els bisbes van demanar als ciutadans que subscriguin testaments vitals on mostrin el seu rebuig al fet que se'ls apliqui l'eutanàsia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook