El vaixell Ever Given ha estat "reflotat parcialment" aquest dilluns després de sis dies encallat al canal de Suez, el que va provocar la suspensió d'un dels passos marítims més importants de món, encara que no està clar quan reobrirà, van informar firmes que ofereixen serveis logístics en canals i estrets.

"Ever Given ha estat reflotat parcialment al canal de Suez", va indicar la signatura Leth Agencies en publicar una foto satèl·lit del gegant portacontenidors, de bandera panamenya, que mostrava que s'havia mogut la popa de l'embarcació, una informació també difosa per la signatura Inchcape, que va afegir que el vaixell "està sent assegurat".

Aquest avanç es va produir després de l'inici d'unes maniobres d'arrossegament amb 10 remolcadors i diverses dragues aprofitant la marea alta a l'alba d'aquest dilluns, anunciat per l'Autoritat de canal de Suez en el seu compte de Facebook, encara que fins al moment no ha confirmat la informació que hagi estat reflotat parcialment.

Es desconeix quan el vaixell serà alliberat per complet en una setmana en què les autoritats es van mostrar optimistes per la lluna plena i la pujada de les marees per desencallar la gegantina embarcació de 400 metres d'eslora.

La naviliera Maersk, la principal que opera al canal de Suez, va assenyalar diumenge que, un cop alliberat el pas, es requeriran entre tres i sis dies per desfer el gran embús que s'ha generat en aquesta via, que suposa la ruta marítima més curta entre Àsia i Europa i per la qual transita més del 10% del comerç marítim mundial i el 25% dels contenidors de mercaderies.

El port jordà d'Aqaba, al mar Roig, ja ha preparat un pla de contingència de cara a l'arribada de molts vaixells quan el canal de Suez sigui finalment desbloquejat.