La Secretaria General d'Institucions Penitenciàries, dependent del Ministeri d'Interior, va anunciar ahir l'acostament del pres d'ETA Francisco Javier García Gaztelu, Txapote, que va ser condemnat en el seu moment pels assassinats de Miguel Ángel Blanco, Gregorio Ordóñez i Fernando Buesa, a la presó d'Estremera, a Madrid. A més, com va recordar Institucions Penitenciàries, ha de complir les tres quartes parts de la condemna l'agost de l'any 2023, tot i que encara té pendent una causa en situació preventiva.

Txapote, un dels dirigents de major pes dins de l'estratègia criminal de la banda terrorista, serà traslladat des del Centre Penitenciari de Huelva a Estremera. Després d'ingressar a la presó el 15 de desembre de 2005, compleix condemna acumulada de 30 anys pels delictes d'assassinats, atemptats, detenció il·legal, dipòsit d'armes, falsificació documental, estralls, incendis, robatori i danys.

Etarra històric

Francisco Javier García Gaztelu, Txapote, va ser cap militar d'ETA i està considerat de la «línia dura» de la banda. Acumula penes que superen els 500 anys de presó per, entre altres assassinats, els de Miguel Ángel Blanco; Fernando Buesa i el seu escorta, Jorge Díez Elorza; Fernando Mújica; Gregorio Ordóñez; José Luis López de Lacalle; i dos guàrdies civils a Sallent de Gállego (Osca).

El mateix recorregut que Txapote el seguirà Irantzu Gallastegui Sodupe, que passa del Centre Penitenciari de Huelva al Centre Penitenciari de Madrid-VII, a Estremera. Després d'ingressar a la presó el 14 de juny de 2005, compleix condemna acumulada de 30 anys pels delictes d'atemptat, assassinats, tinença d'ex?plosius, estralls i incendis ter?roristes.