05 de abril de 2021
05.04.2021
Diari de Girona

Confusió a Jordània per un presumpte complot contra el rei Abdul·là

L'expríncep Hamza, germanastre del monarca, diu estar en «arrest domiciliari» mentre l'exèrcit ho nega

04.04.2021 | 23:56
L'ex-príncep Hamza.

L'expríncep hereu de Jordània va afirmar que es troba «sota arrest domiciliari» i va negar haver participat en un complot contra el seu germanastre, el rei Abdul·là II. Alguns mitjans van afirmar que es tracta d'«un aparent intent de cop d'Estat» contra el monarca. En un vídeo transmès a la BBC, l'expríncep Hamza va assegurar que el cap de l'Estat Major de l'exèrcit va anar a casa seva i li va dir que «no estava autoritzat a sortir-ne».

L'expríncep Hamza va explicar que no va participar en cap conspiració i que «no és responsable de la degradació de la governança, la corrupció i la incompetència» de les autoritats del seu país. «S'ha arribat a un punt en què ningú pot expressar la seva opinió sobre qualsevol assumpte sense ser amenaçat o arrestat», va afegir. Abans, l'exèrcit va desmentir que estigués detingut i va afirmar que se li va demanar que abandonés les activitats que puguin amenaçar l'estabilitat de país.

Hamza és el fill gran del ja mort rei Huséin i de la seva dona nord-americana, la reina Noor. Oficialment, manté bones relacions amb Abdul·là II i és popular, pròxim als líders tribals. Abdul·là havia nomenat príncep hereu el seu germanastre Hamza, seguint els desitjos del seu pare, però el 2004 li va retirar el títol i el va donar al seu fill gran, Huséin.

Anteriorment el Washington Post va afirmar que l'ex-príncep hereu havia estat «ja sota restricció» en el marc d'una investigació sobre un suposat complot contra el rei. «La mesura es va produir com a conseqüència del que funcionaris del palau van descriure com un complot complex i de gran abast», va explicar el rotatiu.

Dues persones més properes a la família reial de Jordània van ser detingudes dissabte per «motius de seguretat».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook