Les injeccions dels fàrmacs de les empreses BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen són, ara per ara, l'única via per frenar l'expansió de la covid-19, malaltia per a la qual encara no s'ha trobat un tractament efectiu. En aquest moment només el 5% de la població de la Unió Europea està immunitzada en bona part a causa de les dificultats de proveïment de vacunes.

Aquest context de necessitats industrials ha donat empenta a una activitat molt nociva tant per a la salut com per a l'economia, la falsificació de vacunes, un fenomen que es veia a venir. Ja al principi de la pandèmia, les màfies es van llançar a produir i comercialitzar articles mèdics o sanitaris que no complien els estàndards de qualitat de la UE, com mascaretes, equips de protecció i tests de detecció, entre d'altres, en un intent d'explotar tant els problemes de subministrament com la por de la ciutadania. En la seva gran majoria els productes arribaven a Europa procedents de la Xina, l'Índia o el Brasil.

Líquid desconegut

Christian Archambeau, el director executiu de l'Oficina Europea de Propietat Intel·lectual, que té la seu a Alacant i que forma part de l'Oficina Europea Antifrau, explica el negoci de la falsificació de vacunes en una entrevista que publica avui el suplement «actius».

Aquestes vacunes falsificades es venen principalment per internet, però Archambeau també revela que s'han interceptat contenidors que arriben a Europa plens de vacunes falsificades. Poden ser només les ampolletes o grans contenidors amb líquid que seria per omplir-les, o etiquetes. Pot ser que no hi hagi el producte complet a la caixa, però sí tots els elements necessaris per fer l'efecte que els productes són correctes. I pot ser que aquestes ampolles s'hagin emplenat amb aigua, però també que s'hagi fet amb productes perillosos per a la salut», indica, que no dona més detalls i que defensa la necessitat de conscienciar la població dels greus riscos d'adquirir aquests productes falsificats.

La Unió Europea havia advertit recentment de males pràctiques en la distribució de vacunes. Va denunciar que una xarxa d'estafadors oferien 900 milions de vacunes falses per 12.700 milions d'euros.