La Comissió de Salut Pública va anunciar ahir al vespre que, dins del pla de vacunació, les comunitats autònomes continuaran vacunant amb AstraZeneca el grup de les persones de 60-65 anys que ja s'està vacunant actualment i que el següent grup a vacunar amb AstraZeneca sigui el de 66 a 69 anys, amb l'objectiu de completar el més aviat possible la vacunació de la població més vulnerable a la covid-19.

Això significa que, de moment, les persones més grans de 70 anys, que ja s'estan vacunant, continuaran rebent vacunes de Pfizer i de Moderna (com fins ara). «El següent grup a vacunar amb AstraZeneca serà el de 66 a 69 anys, amb l'objectiu de completar com més aviat millor la vacunació de la població més vulnerable a la COVID-19, es podran utilitzar altres vacunes en funció de la disponibilitat».

D'aquesta forma, les persones d'entre 66 i 69 anys podran ser vacunades amb qualsevol dels sèrums ara disponibles i també el de Janssen. Aquest darrer, que està previst que arribi a Espanya a mitjans d'aquest mes, també s'administrarà a persones més grans de 60 anys.

Vaxzevria (nom comercial de la vacuna d'AstraZeneca) va començar a administrar-se al febrer a una part de personal essencial -docents, policies, guàrdies civils o bombers, entre d'altres-, al principi menors de 55 anys i després de 65 després d'ampliar el límit, al costat de població general per sota d'aquesta edat.

A més, la comissió va decidir, tal com va acordar dimecres la Interterritorial de Sanitat, posposar la vacunació amb AstraZeneca a les persones menors de 60 anys ja prioritzades en l'Estratègia de Vacunació davant la covid-19 i que encara no s'hagin vacunat.

Segons dosi

Respecte a les persones que han rebut una primera dosi d'AstraZeneca, la Comissió comunicarà pròximament la decisió sobre la segona dosi segons es vagi ?actualitzant i ampliant l'evidència científica, les avaluacions de l'EMA i en comunicació amb altres països de la UE. La ministra de ?Sanitat, Carolina Darias, ja va avançar que estudiaven la possibilitat de no posar la segona dosi als vacunats amb AstraZeneca ja que «el percentatge d'eficàcia és del 70 per cent només amb una sola dosi».